Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Alvással a sikeresebb életért

A TED egyik előadója eredeti módon állt ki az alvás fontossága mellett: „Az én nagy ötletem egy ici-pici ötlet, mely kaput nyithat ötletek milliárdjaihoz, melyek most még bennünk szunnyadnak.”

Egy rendhagyó előadás az alvás fontosságáról

A TED egy inspiratív ötlettár, egy legendás, roppant népszerű, élő fórum, melyben a kutatók, művészek, gazdasági szakemberek osztják meg egymással rövid előadásban az őket aktuálisan érdeklő problémákat, felfedezéseket, friss kutatási eredményeket. Az előadásokat felveszik, feltöltik a Ted.com weboldalra, és sokszor 15-20 nyelven is elérhetővé teszik.

Arianna Huffington előadását azzal a provokatív kijelentéssel kezdte a TED-en, hogy csupa alváshiányos embert lát maga körül: „Ez itt az A-típusú személyiségű nők terme. Ez itt az alváshiányos nők terme.”– közölte a hallgatóság nevetése közepette. Ezután megosztotta velük, hogy azért fordult e téma felé, mert 2,5 éve annyira kialvatlan és kimerült volt, hogy öt öltéssel kellett összevarrni az arcát, miután beverte a fejét az asztalba.

Ez a baleset döbbentette rá, hogy radikálisan változtatnia kell életvitelén, érdeklődése pedig az alváskutatás felé fordult. Végkövetkezése nagyon egyszerű: „A produktívabb, kreatívabb, örömökkel teli élet titka, hogy többet aludjunk.”

Az alváshiány presztízskérdés?

Az előadó a nőket szólítja meg, hogy mutassák az utat egy boldogabb élet felé: „Kapcsoljanak ki, és fedezzék fel az alvás erejét.”

Beszélt arról is, hogy Washingtonban az alvásmegvonás kezd a férfiasság szimbólumává válni, hiszen ha valaki rendszeresen kora reggeli időpontra időzíti a tárgyalásait, és előtte még néhány edzést is beiktat, azzal markánsan jelzi a környezete felé, hogy milyen elfoglalt, fontos ember. Arianna Huffington egyenesen „alvásmegvonás-versenyt” emleget, és ironikusan hozzáteszi azt is, hogy kialvatlanul ezek a nagy koponyák – bármilyen intelligensek is különben – sorozatban szörnyű döntéseket hoznak.

A felnőtt lakosság nagy hányada Magyarországon is alváshiányos, és ehhez még csak nem is kell különféle alvászavarokkal bírnia, sőt, az előbb említett sznobizmus és „alvásmegvonás-verseny” sem játszik nagy szerepet. Bőven elég, ha valaki egyedül neveli a gyerekeit, reggelente óvodába, iskolába kell vinnie őket, és korán kezdődik a munkaideje. Ahhoz, hogy egy napba minél több munkát/túlórát/házimunkát/gyermeknevelést bepréseljen valaki, általában az alváson szokott spórolni. Az is tipikus alváshiányos helyzet, ha valakinek rengeteg határidős munkája van, és rászokott arra, hogy éjjel dolgozik. Így szinte a nap 24 órájában hozzá van nőve a számítógéphez, és nem hogy az alvás-ébrenlét, de még a munka-pihenés normális ritmusa sincs szabályozva az életében. 

Hogyan hat az alváshiány?

Az alváshiány hasonló tünetekkel jár, mintha alkoholt fogyasztottunk volna. Ha felhalmozódott az alvásdeficitünk, az még veszélyesebb.

A legelső tünet az ügyetlenség, a reflexek lelassulása: munkahelyi balesetek ezrei történnek így. Még komolyabb tünet a pár pillanatnyi elalvás, (narkolepszia), mely vezetés közben – még rutinos sofőröknél is – gyakran okoz tragédiákat. A szellemi teljesítőképességünk is rohamosan zuhan kialvatlanul. Sokkal lassabban gondolkodunk, rengeteg hibát vétünk: mintha csak elbutultunk volna. Szerencsére, ez az állapot visszafordítható: néhány napnyi bőséges alvással újra visszajuthatunk képességeink birtokába. (Polcz Alaine írja egy önéletrajzi könyvében, hogy amikor – hajnaltól késő estig – az egészségügyben dolgozott haldoklók mellett, éjszakánként pedig férje, Mészöly Miklós körül kialakult irodalmi szalon életében is aktívan részt vett, annyira keveset aludt, hogy a nyaralások alkalmával két hétig szinte nem támolygott ki az ágyból.) Lelkileg is sebezhetőbbek vagyunk kialvatlanul: türelmetlenebben, érzékenyebben, meggondolatlanabbul reagálhatunk bármilyen hétköznapi helyzetre. Ezért, ha bármilyen fontos döntést akarunk hozni, elengedhetetlen, hogy maximálisan kipihenten tegyük.

Nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy vannak fokozottan veszélyes helyzetek: ilyen, amikor a szervezet több szempontból is gyenge. Ha valaki keveset alszik, semmiképpen nem szabad alkoholt innia, mert a döntésképességét teljesen elveszítheti. Ugyanígy, tilos kialvatlanul komoly fizikai erőpróbába beleugrani, és a stresszes helyzeteket is feltétlenül kerüljük el ilyenkor.

Az immunrendszer védekezőképessége is sokat romlik a rendszeres kialvatlanságtól, sokkal könnyebben betegszünk meg, gyengébbek, erőtlenebbek leszünk, nehezebben regenerálódódunk. A krónikus betegségek állapotát is elmélyítheti a kialvatlanság. Érdekes módon a kialvatlanság az elhízással is összefügg: az alváshiány illuzórikus éhségérzetet okoz, mert az éhségérzetért felelős hormonok működése felborul.

Tippek az alváshiány felszámolására

Ebben a cikkben nem a komolyabb alvászavarokkal foglalkozunk, csupán azzal, hogy egy egészséges, de hosszabb ideje alváshiányos ember hogyan tudja visszaállítani a normális alvás-ébrenlét ritmust az életében.

Tóth Ágnes

Forrás: www.ted.com