Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Bronchitis

Bronchitis egyéb elnevezése: Hörghurut

Légzéskor a levegő a gégén keresztül a légcsőbe, annak elágazódása után pedig a főhörgőkbe, majd hörgőkbe kerül. Ezen légúti területek gyulladását nevezzük hörghurutnak, vagy bronchitisnek. Lehúzódhat ide az egyszerű nátha is, ám krónikusan gyulladt állapotban is lehet a terület. Ennek leggyakoribb oka a dohányzás, ám ennek hiányában is kialakulhat a betegség.

A hörgők és a légcső nyálkahártyáját csillószőrös hám borítja. Ezt úgy kell elképzelnünk, mintha a sejtekből kefeszerű nyúlványok lógnának be a légcsövek üregébe, amelyek kifelé söprik a körülöttük levő nyákban megtapadt porszemcséket, koszdarabkákat.

Heveny hörghurut (bronchitis acuta), vagy akut bronchitis esetén a nyálkahártya vérbővé válik, a nyák felszaporodik, ami köhögési ingert okoz. Ilyenkor a csillószőrök is intenzíven dolgoznak. A gyulladás járhat a szervezetet érintő tünetekkel, lázzal, rossz közérzettel.

A krónikus hörghurut (bronchitis chronica) fő oka a csillószőrős mozgás lassulása, megszűnése. Hátterében legtöbbször a dohányzás áll, amely direkt módon gátolja a csillók mozgását. Emellett más kémiai irritáció és esetleg allergiás reakció is okozhatja a problémát. A hörgőkben meggyűlő, rendesen ürülni nem képes nyákban kórokozók telepednek meg és ezek tartják fenn a gyulladásos folyamatot.

Bronchitis tünetei:

Mik okozhatják a bronchitist?

A heveny hörghurut okai leggyakrabban ugyanazok a vírusok, amelyek az egyszerű náthát, megfázást is okozzák, de felülfertőződhet bakteriálisan, illetve az esetek kisebb részében közvetlen bakteriális fertőzésként indul.

A krónikus hörghurut fő oka a dohányzás, vagy valamilyen környezeti füst, irritáló kemikália hosszú távon történő belégzése.

Étrend-kiegészítők hatásai:

Az A vitamin ellátottság a nyálkahártya regenerálódása szempontjából fontos. Napi 20.000 NE A vitamin bevitele egy héten keresztül indokolt lehet, terhesség esetén azonban a napi 5000 NE-t ne haladjuk meg! Krónikus esetben érdemes egy hosszabb kúrát végezni úgy, hogy 40.000 NE A vitamint szedünk 5 napig, majd 10-20.000 NE-t naponta egy hónapig. Ezt követően A vitamint 10.000 NE fenntartó adagban fogyaszthatunk.

C vitamint - főként bioflavonoidokkal dúsított készítményt – is érdemes szedni hörghurut esetén. Akut esetben napi 3x1000 mg, krónikus hörghurut alkalmával pedig napi 1000-2000 mg szedése javasolt.

Gyógynövények - echinacea, kakukkfű, martilapu, papsajtmályva, orvosi veronika és fekete nadálytő - alkalmazásával szintén enyhíthetjük a hörghurutot. Mindezek mellett fertőzés esetén a grapefruitmag kivonat is hatékony lehet.

Shiitake és Reishi gombát tartalmazó készítményt megelőzés gyanánt érdemes fogyasztani.

N-acetil-ciszteinnel, vagy kakukkfű, illetve lándzsás útifű kivonattal a nyákoldást segíthetjük elő. A Himalája kristálysós inhalálás szintén hatásos lehet, a gőzölés azonban nem minden esetben ajánlott, mert a forró levegő irritálhatja a nyálkahártyát.

Ajánlott készítmények:

Tanácsok: Mit tehet még krónikus bronchitis esetén?

Kapcsolódó cikkek


» Átkozott köhögés!
» Torokfájás