Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Orrvérzés

Az orrvérzés általában nem okoz komoly problémát, és otthoni eszközökkel is egyszerűen és gyorsan ellátható. A vérzés az esetek többségében (75-80%-ában) az orr elülső részén (anterior epistaxis), az egyik orrlyukat érintően jelentkezik. Származhat az orr hátsó részéből, a koponyalapról vagy éppen az orrmelléküregekből.

Ha a vérzés nagyfokú, feltöltődhet az orrlyuk egészen a két orrlyukat összekötő járatig. Ilyenkor megjelenhet a vér a másik orrlyukban is. A vér lefolyhat a garaton át a gyomorba, amelynek következménye lehet hányinger, hányás is.

Igen erős, nagy vérveszteséget jelentő orrvérzés szerencsére ritkán fordul elő. Ha a vér a bélrendszeren átjutott, fekete székletet eredményezhet.

Tünetek:

Az orrvérzés okai

Az orrnyílások felső része hajszálerekben gazdag, melyek igen közel vannak a nyálkahártya felszínéhez, így könnyen sérülnek. Orrvérzés akkor fordul elő, ha egyszer vagy többször ezek a hajszálerek károsodnak vagy elpattannak. Az orrban csupán hajszálerek futnak, de azokban is roppant sok a vér.

Az orrvérzésnek számos oka lehet. A vérzést kiválthatja környezeti változás, orrsérülés, betegségek, gyógyszerek. Sokszor hirtelen vérnyomásnövekedés okozza a hajszálerek megpattanását.

Sérülések:

Környezeti hatások:

Betegségek:

Gyógyszerek:

Étrend-kiegészítők és gyógynövények orrvérzés ellen

Az orrvérzés megelőzésében segíthet a C-, és a K-vitamin. A C-vitamin szükséges a kollagén képződéshez. Ez az anyag létfontosságú a testben lévő szövetek, így a felső légúti szövetek, az orrnyálkahártya és a benne futó erek épségének megőrzéséhez.

Gyógynövények közül segítséget nyújthat a cickafark, a fehér fagyöngy, a mezei zsurló és a pásztortáska.

Mit tehet még orrvérzés esetén?

Vitaminsziget.com