Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Hogyan szuvasodik el a fogunk?

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan is alakul ki a szuvasodás, néhány alapvető fogalommal kell megismerkednünk.

A szuvasodás kialakulásához több tényező együttes előfordulása szükséges.

Fogainkat, nyálkahártyánkat nyálréteg fedi be. Azon kívül, hogy nyálunk nedvesen tartja a szöveteket, letisztítja a felületekről az ételmaradékot, beállítja a megfelelő pH értéket, védi szervezetünket a különböző baktériumokkal, vírusokkal szemben is.

Ha a nyál összetétele étkezések után vagy különböző betegségek következtében megváltozik, a szájban lévő folyamatok egy időre felborulnak.  A nyálkahártya és a fogak támadhatóvá, védtelenné válnak.

A fog felszínét ún. pellicula réteg borítja be, mely a fogmosás után azonnal képződni kezd. Ez a mikroszkópikusan vékony réteg a nyálban lévő fehérjékből (ún. glikoproteinekből) épül fel, melyek a fog felszínéhez tapadnak. Bár a pellicula védi a fogfelszínt a savaktól, azonban elősegíti a savakat termelő baktériumok felszínre tapadását és a plakk képződését.

A plakk nem más, mint baktériumok, vírusok, és egyéb mikroorganizmusok valamint ételmaradékok, elhalt nyálkahártyasejtek és a baktériumok produktumainak (pl. savainak) pelliculához tapadt összessége.

A plakk abban a pillanatban növekedésnek indul, ahogy a baktériumok a pelliculához kapcsolódtak. A fogmosás után 6-7órával már mérhető mennyiségű plakk képződik a fog felszínén, mely az idő előrehaladtával érési folyamaton megy át. Egyre több és veszélyesebb (patogénebb) baktérium ( Streptococcus mutans, Lactobacillus, Actinomyces) telepszik meg benne, melyek rövid időn belül károsítani kezdik a fogszövetet valamint az ínyt (Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia and Bacteroides forsythus).

Ha a plakkot rendszeres fogmosással nem távolítjuk el vagy elégtelen fogmosás következtében bizonyos felszíneken plakkot hagyunk hátra, 24-72 órán belül a plakk különválik, vagyis a nyálban jelen lévő szervetlen anyagok ( kálcium, foszfor) a plakkba épülnek be. 12-20 nap múlva a plakk teljesen megkövül. Kialakul a fogkő. Fogkefével többé nem távolítható el.

Ha a baktériumok elfoglalták a számukra megfelelő helyet a plakkban, elindítják támadásukat a fogszövet ellen. Tökéletes működésükhöz cukorra van szükségük, melyet szinte minden formában képesek felhasználni.

Elég egy falat fagylalt egy korty cukros üdítő, vagy egy falatnyi sütemény a folyamat máris beindul. A baktérium megeszi a cukrot és savat produkál. A sav hatására a nyál normál pH értéke eltolódik a savas irányba és kb 30 percen keresztül 5.5 pH körüli értéken marad. Ebben a pH tartományban a zománcot felépítő szervetlen kristályok feloldódnak és a nyálba kerülnek. A zománc meggyengül.

Újabb savak hatására a baktériumnak sikerül teljesen „feloldania” a fogfelszínt és bejutnia a fogba egyre mélyebbre és mélyebbre…

Dr. Csillag Mária

További kérdésével, észrevételével forduljon a Szakértő rovatunkban Dr. Csillag Máriához, aki válaszol a fogproblémákkal kapcsolatos kérdésekre.