Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Fogfájás okai

A fogakat érintő legenyhébb fájdalom a fogíny visszahúzódását követő fognyaki érzékenység. A hidegre, melegre, levegőáramlásra, valamint édes, sós ételek fogyasztásakor és a fogmosás alkalmával fellépő érzékenység legtöbbször csak enyhe fájdalmat okoz a pacienseknek. Sok esetben ez a fájdalom az életminőséget nem befolyásolja.

 

A fognyak védőlakkal való bevonásával ill. fluórozással a panaszok időszakosan megszüntethetők. Súlyosabb, fognyaki kopással is járó esetekben a fájdalom erősödhet, villámlásszerű fájdalom léphet fel. Ezekben az esetekben a konzervatív terápia nem elegendő. A fognyakat mindenképpen töméssel kell ellátni. Ha a fognyaki kopás elérte a fogbelet vagy a fájdalom tartós lesz, a fogat gyökér kezelni kell.

 

Ugyanezek a fájdalomtípusok figyelhetők meg a fog kopásával járó kórképekben. A rossz, nem anatómiai harapás traumás fogérintkezéshez vezet, mely a fog elkopását okozhatja. A fogakat leggyakrabban megtámadó szuvasodás kezdeti szakaszában is jelentkezhet akár spontán fellépő bizonytalan, enyhe fájdalomérzés.

Ezekben az esetekben savanyú, édes ételek fogyasztását éles, rövid ideig tartó fájdalom kíséri. Minél mélyebb azonban a szuvasodás, a fájdalom annál tovább tarthat. Ha a szuvasodás nem csak a zománcra, hanem a dentin egy részére is terjed, sajgó, tompa fájdalom léphet fel időként. A fog édes, sós ételekre szintén éles fájdalommal reagálhat.

 

A mélyebb szuvasodások sok esetben okoznak spontán, bizonytalan folyamatos fájdalmat, amely fájdalom erőteljesebb lesz a már említett ételek, italok fogyasztásakor. Ha a szuvasodás megbetegítette a fogbelet is és a fogbél begyullad, a fog folyamatosan sajog és nemcsak a provokáló ételek, hanem a hideg italok is éles fájdalmat okozhatnak. A fog lüktető jellegű fájdalma rendkívül éles lehet, kisugározhat a környező területekre. Felső rágó fogaktól a halántékig, felső front fogaktól a szem alatti területre, alsó rágófog területéről az állcsont alatti régióba, front területéről az állcsúcs felé. Fájdalomcsillapító enyhítheti a panaszokat, de végső megoldást mindenképpen a gyökérkezelés adhat.

 

Meg kell említeni, hogy a fájdalomérzet emberenként változó. Vannak, akik már a legkisebb szuvasodás esetén is fájdalmat éreznek, és akadnak olyanok is, akik a leghevesebb fogbél gyulladást is elviselik vagy éppen a fogbél elhalása teljesen fájdalmatlanul megy végbe. Ha a fog túl sokáig van gyulladt állapotban, a fogbél elhalhat.

Ekkor a fájdalom rendkívül erős, tompán lüktető és kisugárzik a szomszédos fogakra, sokszor még a páciens számára is megnehezítve a fájó fog lokalizációját. Nem csak a szuvasodás, hanem kémiai-, mechanikai-, és termikus ingerek hosszú idejű behatása is okozhat fogbél elhalást, amely során az előbbiekben felsorolt tünetek jelentkezhetnek.

A fogbél elhalásával a gyulladás a gyökérhártyára, majd a foggyökér körüli csontszövetekre terjed. Ez a gyulladás ráharapásra jelentkező tompa fájdalmat okoz. Ha a gyulladás a csontban kiterjed a gyökércsúcs feletti csont ill. nyálkahártyát is nyomva tompa fájdalom jelentkezik.

 

Minden esetben fogorvoshoz kell fordulni, mert a gyulladás hirtelen fellángolva az arc feldagadásához is vezethet. A krónikusan ( hosszú ideje) fennálló folyamat kitörhet a nyálkahártyán és sipolynyílást nyitva a felszínen levezetik a gyulladásos váladékot. Ha a fogak egymással traumát okozva érintkeznek, az állandó nyomás megterhelheti a fogágyat is és átmenetileg gyökérhártya gyulladást idézhet elő. A kezelés során megszüntetve a kóros érintkezést, a panaszok megszűnnek.

 

A bölcsességfogak növekedése is okozhat tompa, kisugárzó fájdalmat, mely sokszor a környező szövetekre, nyirokcsomókra terjedő fájdalmat okoz. Súlyosabb esetekben a fájdalom szájzárral és duzzanattal is járhat.

Jó tanácsként elmondható, hogy bármely fájdalmat érezve forduljunk fogorvosunkhoz. Mindenre van megoldás.

Dr. Csillag Mária

 

További kérdésével, észrevételével forduljon a Szakértő rovatunkban Dr. Csillag Máriához, aki válaszol a fogproblémákkal kapcsolatos kérdésekre.