Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Tudjon meg mindent a fogkeféről!

Az ókori Egyiptomban a fogkefét még nem ismerték. Fogpiszkáló botocskák helyettesítették azokat. Fogkefe híján ujjaikat, fadarabokat alkalmaztak. Kínai ásatások során csontból készült fogkefékre bukkantak, melynek sörtéi erős szőrszálakból készültek.

A kezdeti próbálkozások után a XVIII. század végén William Addis találja fel a fogkefét. Az 1940-es évekre az állati szőröket a Dupont laboratórium fejlesztésének köszönhetően műanyag szálak váltják fel. Ma már a fogkefék széles tárházából válogathatunk. A kisfejű, közepes keménységű sörtéjű, ergonómikus szárkialakítású fogkefék mindenki számára jól alkalmazhatók.

Vannak azonban gyermekeknek, parodontális betegségben szenvedőknek, fogpótlást viselőknek , fogszabályzót hordóknak speciális fogkefék. A fogkefesörték állásával, gumistiftek alkalmazásával próbálják javítani a fogkefék hatékonyságát.

A nyelvfelület tisztítására a fogkefét a sörtékkel ellátott oldalával ellentétesen elhelyezett dörzsölő gumilappal teszik alkalmassá. A gyermekek számára kialakított kis fejű, puhasörtéjű fogkefék finoman masszírozzák az ínyt és az éppen előbújó fogakat. Használatukat már az első fogak megjelenésekor ajánlott elkezdeni.

A parodontológiai betegségekkel együtt járó ínyvisszahúzódás és a fogközök megnagyobbodása speciális tisztítást igényel. A fogak közé ebben az esetben gyakrabban tapadnak le ételmaradékok. Ezek eltávolítására fogpiszkálót ajánlanak, tisztítására pedig fogköztisztító kefét, mely könnyen bevezethető a fogak közötti résbe.

Nem kell csüggedniük a rögzített fogszabályzót viselőknek sem. A számukra kialakított fogkefék hatékony tisztító erőt képviselnek. Mivel a fogselyem használata és a fogközök tisztítása a fogszabályzó készülék miatt nehezebbé válik, ezért gyakrabban kell felkeresni dentálhigiénikusukat, aki speciális gépi eszközökkel segíti a fogak tisztítását.

Nagy teret hódítanak az elektromos fogkefék, melyek klinikailag bizonyítottan hatékonyabb lepedéket (plakk) eltávolításra képesek, mint a hagyományos fogkefék. A forgó ill. rezgő mozgás a lepedéket, elszíneződéseket a helyes használat során teljesen eltávolítja. Jelző hangokkal, a forgómozgás pillanatnyi megállásával jelzi a fogkefe a fogmosásra szánt idő leteltét vagy éppen azt, hogy áttérhetünk a másik oldal vagy állcsont tisztítására.

Találhatunk a piacon ún. ionizáló fogkefét is. A lítiumenergia cellák által létrehozott elektromos áramkört a fogkefe-kéz-fogfelület kapcsolata biztosítja. A kefével a fogfelület érintve a negatív töltés pozitívvá válik és taszítja a pozitív töltésű plakk, mely a fogkeféhez tapad. Ezek a mondhatni intelligens fogkefék sem képesek csodára emberi közreműködés nélkül. A helyes fogmosási technika elsajátítása még felnőttkorban sem szégyen.

Vegyünk részt konzultáción, melynek keretében felfrissíthetjük, tökéletesíthetjük szálápolási technikánkat. A piacon megjelenő új anyagok, termékek között eligazodni nem kis feladat. Mindenkinek egyénre szabottan kell meghatározni a számára megfelelő fogkefét, tisztátási technikát. Ebben segítségünkre vannak fogorvosaink, dentálhigiénikusaink.

Dr. Csillag Mária

További kérdésével, észrevételével forduljon a Szakértő rovatunkban Dr. Csillag Máriához, aki válaszol a fogproblémákkal kapcsolatos kérdésekre.