Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Frontok jönnek, frontok mennek

Az emberek több mint fele megérzi ha időjárás változás közeledik. Vannak akiknél enyhébb, vannak viszont akiknél súlyosabb tünetekkel jár a fronthatás. A nők többsége frontérzékenyebb, mint a férfiak. Tudvalévő azonban, az időjárás maga nem tesz beteggé. Jellemző tünetek időváltozáskor a fejfájás, idegesség, izzadás, ingerlékenység vagy a levegőszomjúság.

A panaszok eredete

Az egészséges szervezet átlagosan max. 14 nap alatt képes alkalmazkodni a legszélsőségesebb időjárási viszonyokhoz. Hő szabályozó rendszerünk a létfontosságú szervek működéséhez szükséges 37 fokos alap hőmérsékleten tartja hő háztartásunkat.

Ha hirtelen változik meg a légnyomás, a páratartalom, illetve a hőmérséklet körülöttünk, szabályozó mechanizmusunk kis késleltetéssel követi a változásokat.

Ezt a „rátartási” időt, hozzászokási periódust nőknél a hormonrendszer befolyásolja elsősorban, de közrejátszik benne általában a vérnyomás és az immunrendszer működésének egésze is.

A fronthatások két fő típusa különböztethető meg. Az első, amikor panasz nélkül, gyorsan reagál a szervezet az időváltozásra. A második esetben, 48 órával a változások előtt már fejfájás, ingerlékenység, depresszív hangulat lép fel.

Bizonyos esetekben sebes testrészek, reumás fájdalmak, vegetatív idegrendszerei zavarok, jeleznek. Náluk közvetlenül a közérzetre hat a légnyomás-változás .

Front érzékenyeknek ajánljuk

Kérdés, vajon környezetünkben keressük a problémák forrását, vagy csak mi vagyunk kevésbé edzettek? A válasz: is-is.

Igaz ugyan, hogy légkörünk széndioxid tartalma az utóbbi évtizedekben jelentősen meg növekedett, óriási klímaváltozásnak vagyunk tanúi, de az is igaz, hogy stresszel teli, mozgásszegény életmódunkból kifolyólag jóval érzékenyebben reagálunk a megváltozott körülményekre.

Sokat ülünk számítógép, vagy televízió előtt, tartózkodunk zárt terekben, ahelyett hogy többet lennénk a szabad levegőn. Szervezetünk védekező rendszere annál jobban működik, minél gyakrabban szembesül váltakozó hő ingerekkel.

A klímaváltakozás, a stressz negatív hatásai, a fejfájás azonban mind jelzésértékűek testünk vitamin tartalmának hiányára vonatkozóan.

Figyeljük magunkat, és szükség esetén pótoljuk ezeket természetes táplálék-kiegészítőkkel! Már néhány héten belül energikusabbnak, edzettebbnek érezhetjük tőle magunkat . Ne felejtkezzünk el mindemellett a frissítő mozgás és napfény jótékony hatásairól sem.

Az orvos által is diagnosztizált frontérzékenység néha sajnos odáig terjed, hogy szervi okok nélkül a rossz közérzethez keringési zavarok, alvási problémák, depresszió társul.

Nők esetében gyakoribb, hogy az idegrendszer érzékenysége valamint a sok fronthatás következtében az anyagcsere megváltozik, a vérkeringésben zavar támad, illetve a hormonháztartás működésével átprogramozódik az alvás és a homeosztatikus egyensúly.

A „B” vitamin kiegészítő szedése bizonyítottan csökkenti a fejfájás kialakulásának esélyét.

Mint említettük nem reagálunk egyformán a klíma viszonyok változására. Van akit a meleg idő közeledte visel meg, van viszont aki a hidegbetöréstől szenved. Sőt létezik aki mindkét változásra érzékeny.

Egészségügyi szakemberek véleménye szerint, a fellépő panaszok idején legalább két hónapon keresztül vezessünk naplót, melyben regisztráljuk az adott hőmérsékleti viszonyokat is.

Érdemes csökkenteni az alkohol és nikotinfogyasztást, hogy ne súlyosbodjon állapotunk. Rendszeres masszázs, szaunázás is ajánlott az életmódváltáshoz, a tünetek hosszútávú eredményes csökkentéséhez.
Jó tréning a szívnek és az ereknek a hideg-meleg váltott zuhany, reuma és izületi fájdalmakra pedig az élénkítő aromaolajos masszírozás. Fejfájásra, fejzúgás ellen fejbőrmasszázs ajánlott.

Az efféle kikapcsolódás jótékony hatásai már pár hét múlva érezhetők. A szervezet ezt követően rugalmasabban reagál a hirtelen bekövetkezett változásokra.

A nyugodtabb alvás érdekében, elalvás előtt szellőztessünk szobát, és igyunk egy csésze nyugtató teát. A citromfű az idegeket nyugtatja, a galagonya főzet elálmosít, az orbáncfű pedig huzamosabb ideig használva segít a depresszió és a negatív gondolatok leküzdésében.

Tárczy Judit