Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Pöszméte, köszméte, egres

A ribiszkefélék családjába tartozó köszmétét vagy egrest sok helyen termesztik.

Az egres eredete, története

Eurázsiai eredetű. Sziklás vidékeken, hűvösebb bozótosokban Franciaországtól kezdve a Kaukázus, illetve a Himalája hegységig őshonos. Már a középkorban is termesztették, de elsősorban gyógynövényként használták.

Az egresnek több mint 5000 fajtáját ismerik a világon

Több fajtája létezik kis hazánkban, melyek alapvetően külsejükben térnek el. Lehet zöld, pirosas, illetve szőrös vagy kopasz a bogyó. Hazánkban ismertebb fajtái a szentendrei fehér, a zöld óriás, és a gyöngyösi piros.

Tudta? 
Köszméte, pöszméte, piszke, egres - Kevés gyümölcs elnevezése ennyire változatos. Megszólítása országunk tájegységei szerint változik. A köszméte/pöszméte elnevezés a Tiszántúl északi részére, illetve a Hajdúságra jellemző, míg a piszke a Duna-Tisza közén és a Jászságban terjedt el. Kivétel ez alól dél-kelet-alföldi püszke, illetve a Felvidék és a Borsod vidéke, ahol büszkének nevezik. Az egres egyértelműen a Dunántúlon használatos név.

 

Az egres gyógyító hatása

A köszméte energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként. Ugyanakkor tartalmaz A, C, D-vitamint is, illetve ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort és niacint. A benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezetünk számára.

A népi orvoslás szerint, rendszeres fogyasztása köszvény, vese- és hólyagbántalmak esetén jó hatású. Orvosok, kutatók megállapították, hogy pektin tartalma azonos az almáéval. A pektin a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, sőt a rendszeres fogyasztása rendszerezi a székletet.

Az egres sokoldalú felhasználása

Termése a savanyútól az egészen édesig mindenféle íz változatban megtalálható. Fogyasztható nyersen, levesnek, kompótként, mártásként, süteménybe sütve. Remek dzsem, lekvár is készíthető belőle.

Egresdzsem recept

Hozzávalók: 14,5 dl tisztított egres, 1 közepes narancs héjával együtt összevágva darabokra, 4,5 dl nádcukor (kb. 80 dkg), 2,5 dl mazsola (kb. 16 dkg). Befőtt és lekvár készítéséhez nem teljesen beérett állapotban kell leszedni.

Elkészítése: Mosás után a kemény húsú, nem túl érett egres szárát és bibéjét ollóval távolítsuk el. Össze kell keverni a hozzávalókat egy edényben, és lassan felmelegíteni. Folyamatosan kevergetés közben kb. 30 percig kell főzni, amíg meg nem sűrűsödik. Forrón, forró üvegekbe lehet tölteni, amiket előzőleg vízben forraltunk, kifőztünk. A tetején kb. 1/2 cm üres helyet kell az üvegben hagyni, gyorsan lezárni és 15 percig forró vízben főzni. A forralás helyett száraz dunsztba is lehet tenni, de előtte fél percig fel kell fordítani az üvegeket, hogy a tetejéhez is hozzáérjen a forró dzsem. Ez a mennyiség kb. 6 db 2,4 dl-es üveget tölt meg.

Egresmártás recept

Hozzávalók: 45 dkg egres, 4 dkg nádcukor, 2 dkg liszt, 1 dl tejföl, kevés vaj, só

Elkészítése: A megmosott egrest tisztítsuk meg, főzzük puhára és ízesítsük nádcukorral és sóval. Vajból és lisztből készítsünk rántást és keverjük az egreshez. Adjuk hozzá a tejfölt, keverjük simára és forraljuk össze.