Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Miért fontos az étrend-kiegészítés egész évben?

Étrendünk kiegészítésére akkor van szükségünk, ha a normál táplálkozással nem visszük be a megfelelő minőségű tápanyagokat a megfelelő mennyiségben. Jól ismert, hogy késő ősztől tavaszig sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt tudunk fogyasztani, melynek következményeként jóval kevesebb mikrotápanyag jut be szervezetünkbe. Ilyenkor mindenképp szükség van kiegészítésre, mellyel számos heveny betegség megelőzhető. Újabb kutatások szerint a tavaszi gyakoribb sportsérülések (ínszakadások) is a szövetek mikrotápanyag ellátottságának csökkenésére vezethetők vissza, és sok krónikus betegség alapja is egyes mikrotápanyagok hiánya.

Sokak csak az év őszi/téli időszakában szednek étrend-kiegészítőket, de a tavasz beköszöntével azt gondolják, hogy akkor most már jöhet az élő forrás. Nekik részben igazuk is van, de ne feledjük, hogy a primőr áru még nem látott elég napot, még nem tartalmaz annyi értékes összetevőt, mint később érő társai. Ezekben a növényekben ráadásul sokkal magasabb az olyan mezőgazdasági mérgek mennyisége, melyek eltávolítása plusz terhet ró szervezetünkre. Így az épphogy megfelelő szinten levő vitaminkészleteink tovább csappannak. Ráadásul a vízoldékony vitaminok raktározása igen korlátozott mértékű szervezetünkben, tehát bevitelük folyamatosan szükséges.

Sajnos számos vizsgálat szerint a táptalaj kizsigerelése folytán bizonyos tápanyagokhoz nem jutunk hozzá. A kérdés csupán az, hogy ki mihez nem jut hozzá?

A kiegészítők képesek kivédeni az olyan hiánybetegségeket, amik a mai sokszor egyoldalú táplálkozás következményei. Ezen felül terheltségünktől függően nagyobb mennyiségeket is képesek biztosítani bizonyos vitaminokból, amiket a táplálkozással már be sem tudnánk vinni. Ismeretes például, hogy várandós mamáknak több Folsavra van szüksége a velőcső fejlődési rendellenességek kivédésére, de azt kevesebben tudják, hogy gyakori ilyenkor a Jód hiány is, mely a születendő gyermek intelligenciájára is kihat éppúgy mint a nem megfelelő omega 3 zsírsav ellátottság.

A mai tipikus táplálkozás sok életbevágóan fontos vitaminból a minimális szintet sem biztosítja. Kalciumból, Magnézimból, Cinkből, Mangánból, B6-vitaminból, D-vitaminból és Omega 3 zsírsavból az emberek nagy része nem viszi be a megfelelő mennyiséget. …És az említett anyagok csak a legnyilvánvalóbbak.

A dolgot tetézi hogy a különböző problémák miatt folyamatosan diétázunk. A fogyókúrák, a tiszta vegetáriánus diéták a fehérje, zsír és szénhidrát megszorító diéták mind-mind különböző mikrotápanyagoktól fosztják meg szervezetünket.

Egyéni szinten lehet következtetni specifikus vitaminok és ásványi anyagok hiányára, de ekkor sem biztos, hogy sikerül mindent feltérképezni. A legjobb lenne a laboratóriumi vizsgálat, de a raktárak mértékére azzal sem tudunk következtetni.

A magyar lakosság körében igen magas a D-vitamin hány, ami nem csak a Kalcium felszívódásához és beépüléséhez szükséges, de fontos tumor megelőző faktor is, és befolyásolja hangulatunkat. A depresszió egyik fajtáját már el is nevezték DDDS-nek, (D- vitamin hiányos depressziós szindróma).

A szív és érrendszeri betegségek fontos ma még nem rutinszerűen mért rizikófaktora a Homocisztein magas szintje, mely egyértelműen csökkenthető B6-vitamin, B12-vitamin és Fólsav adásával. Ezen vitaminok szintje sok esetben nem elégséges, ami növeli a szív és érrendszeri betegségek rizikóját is. A B12-vitamin különösen fontos ebből a szempontból, mivel sokan szednek savkötő gyógyszereket, amik hatására gátlódik ezen vitamin felszívódása.

A legtöbb ásványi anyag (Kalcium, Magnézium, Vas, Króm, Réz, Cink stb.) felvételéhez savas közegre van szükség. Sokan lúgosítják szervezetüket, ami fontos ugyan, de annak szakaszosnak kell lennie –tehát kell hagyni a nap folyamán lehetőséget is a gyomor savtermelésére is-, és ennek nem szabad egybeesnie az ásványi anyag pótlással.

Bizonyos vitaminok (K-vitamin, Biotin) termelése és felszívódása a bélrendszer Baktériumaitól függ. Az emésztési zavarok és ezek következtében felboruló bélflóra gátojlák ezeket a folyamatokat.

Mindezekből látható, hogy más tényezők is befolyásolják a mikrotápanyag ellátottságunkat, mint a friss zöldség és gyümölcs bevitele, illetve az évszakok váltakozása. Igényeinket egyéni szükségleteink és egyedi anyagcsere típusaink is módosíthatják.

Mivel nem tudjuk, hogy pont mi hiányzik nekünk, érdemes egész évben egy alap vitamint, nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmazó multivitamin készítményt fogyasztani, legfeljebb nyári hónapokban a mennyiség csökkenthető, de nem érdemes azt elhagyni.

Egy jó kiegészítés érdekében három fontos dologra lehet mindenkinek szüksége:

Ajánlott készítmények:

 Dr. Gulyás Tamás