Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Meddőség, infertilitás

Leírás 

Infertiltásról vagy meddőségről akkor beszélünk, ha egy pár védekezés nélkül, normális nemi élet mellett nem képes gyermeknemzésre. Szigorú definíció szerint a teherbe esési képtelenséget sterilitásnak vagy meddőségnek nevezzük, még a magzat kihordására való képtelenséget infertilitásnak, de a fogalmak összemosódnak.

Nőknél a nemi-hormonok megzavart egyensúlya, pajzsmirigy alulmükődés, endometriosis, petevezetékelzáródás és a policisztás ovárium szindróma (POS) a legfontosabb faktorok, amiket mindenképpen ki kell vizsgálni.

Tünetek:

Magának a meddőségnek nincsenek tünetei, de a fennálló okok tünetekben nyilvánulhatnak meg. A hormonális zavarok mögött állhat elhízás, a pattanásos bőr, intenzív hajhullás, rendszertelen menses, emlőváladékozás. E mellett a kóros soványság is gátló tényező lehet.

A étrend-kiegészítők hatása

Enyhe endometriosis esetén a Propolisz, akár háromszorosára is növelheti a fogantatási esélyeket.

A C-vitamin bevitele előnyös lehet olyan nőkben akiknek csökkent progeszteron termelése van, mely miatt a méh nyálkahártya nem fejlődik ki rendesen, hogy befogadja a megtermékenyített petesejtet.

Komplex multivitamin készítmények hasznosak lehetnek, főleg olyanoknál, akik korábban nem szedtek semmit. Mivel nagyon sok ponton lehet zavar a szervezetben, és ezek a készítmények sok helyre hatnak, így pontos magyarázatot nehéz adni a hatásukra, de magyar tanulmányok is igazolták hatékonyságukat.

Az infertilitásban az E-vitamin hiánya is szerepet játszhat.100NE napi bevitele, fél éven belül emelte a teherbe esési esélyt.

A vashiány szintén fontos tényező lehet, de normál vasszint esetén pótlása nem javasolt. Egyes megfigyelések szerint PABA (para-amino-benzoesav) pótlása is fontos lehet ezen állapot esetén.

Növények közül a Vitex (vitex agnus-cactus) tűnik hatékonynak, azáltal, hogy hatóanyagai az agyalapi mirigy sárgatest serkentő hormonjának (LH) termelését fokozzák, mely indirekt módon a porgeszteron fokozott termeléséhez vezet. Ismeretes ugyanis, hogy sok esetben az ösztrogén túlsúly a terméketlenség oka.

Fenti anyagok olyan példák, melyekkel pozitív vizsgálati eredmények mutatkoztak. Egyenként történő pótlásuk nem javasolt, de együttes használatuk hatásos lehet. A pontos okok tisztázása azonban elsődleges fontosságú.

Tanácsok: Mit tehet még meddőség esetén

Általánosan elmondható, hogy az esélyek növelhetők, ha a szexuális tevékenységet az ovuláció környékére időzítjük, ha a nemi érintkezések számát az ezen kívüli időszakokban heti 3 alkalomra csökkentjük. Léteznek továbbá peteérést serkentő hormonkészítmények, melyekre külön nem térünk ki.

Ezen felül szóba jön az inszemináció, amikor a spermiumokat közvetlenül a méhbe jutatják, vagy az IVF (in vitro fertilizáció), melynek során a petesejteket és a spermiumokat kontrollált laboratóriumi környezetben egyesítik, majd a megtermékenyített petesejtet visszaültetik a méhüregbe.

A koffein fogyasztás és a dohányzás akár 50%-kal is csökkentheti a teherbe esési esélyt. Koffein nem csak a kávéban, de a fekete és zöld teában, egyes csokoládékban, a kólában és az energiaitalokban is található.

Érdemes megemlíteni egy tanulmányt, miszerint napi 3 vagy több koffeinmentes kávé fogyasztása növelte a vetélés rizikóját. A kávéban és a fekete teában ezen kívül Tannitok is találhatók, melyek szintén hozzájárulhatnak az infertilitáshoz.

A dohányzás elhagyása szintén alapvető jelentőségű, az alkohol fogyasztásáról nem is beszélve. Mindezek mellett fontos megemlíteni, hogy a normál hüvelyi tejsavbacillus flóra fenntartása fontos. Ezt különböző tejsavas hüvelyöblítőkel lehet elérni, melyek megfelelő közeget biztosítanak a normál flóra helyreállásához

Ajánlott készítmények:

Dr. Gulyás Tamás