Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Endometriosis

Leírás

Korábban sok endometriosisban szenvedő panaszait azzal magyarázták, hogy azokat "csupán görcsök" vagy "képzelődés" okozza. Napjainkban már komolyan veszik ezt a betegséget, de a hagyományos gyógyszerek nem mindig enyhítik a panaszokat.

Az endometriosisos betegeknél a méh nyálkahártyájának (endometrium) kis darabjai valami ok miatt nem ürülnek ki a szervezetből, hanem más szövetekbe - leggyakrabban a petefészkekbe, a méhszalagokba és a bél­falba - ágyazódnak be.

A havi ciklus idején, amikor a női nemi hormo­nok hatására a méh nyálkahártyája vérrel telítődik és megduzzad, ezek a méhnyálkahártya-eredetű kis szöveti szigetek is hasonlóan reagálnak. Menstruációkor - a méhnyálkahártyához hasonlóan - ezek is kilökődné­nek, de nincs hová.

A bevérzett szövetekből ciszták és hegek képződ­hetnek, valamint a különböző szervek között rostos összenövések kelet­keznek. Bár nem mindig okoz tüneteket, a betegség bizonyos esetekben erős fájdalommal járhat. Ráadásul az endometriosis a női meddőség egyik gyakori oka.

Tünetek:

Mik okozhatják az endometriosist?   

A betegség okára vonatkozóan sokféle elméletet állítottak fel, de a pon­tos ok valójában még mindig nem ismert. Az egyik hipotézis szerint menstruációkor a vér a petevezetékeken részben visszafelé áramlik, és a magával ragadott méhnyálkahártya-eredetű sejteket más területekre szállítja, ahol a szövet megtapadva burjánzani kezd.

Egy másik elmélet szerint az endometriosis fejlődési rendellenesség, és a sejtek egy része a betegekben már megszületésüktől a méhen kívül található. Egy harma­dik elmélet azt állítja, hogy a betegség mögött az immunrendszer elég­telen működése áll, mivel nem pusztítja el a rossz helyen található és betegséget okozó sejteket.

Tanácsok: Mit tehet még endometriosis esetén

A felsorolt javaslatok ez átfogó ajánlást tartalmaznak, melyek elemei változtathatók, de vannak benne alapvetően betartandó javaslatok is.

Forduljon orvoshoz:

Újabb tudományos kutatások

Azok a nők, akik táplálékukkal nem vesznek magukhoz elég omega-3 zsírsavat (főképp a halolajakban és lenmagolajban található) gyakran sokkal nehezebben vészelik át a havi vérzést.

Egy dániai tanulmány szerint, melyben 181 nőt vizsgáltak, lényegesen enyhébb menstruációs görcseik voltak azoknak, akik sok halat fogyasztottak, mint akik csak kevés halat ettek.

Ajánlott készítmények:

 

Dr. Gulyás Tamás