Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Stressz ellen gyógynövényekkel

A stressz, a modern életmód elkerülhetetlen velejárója, ám gyógynövények segítségével enyhíthetjük a mindennapi problémákat.

Gyógyteák stressz ellen

A gyógyteák fogyasztását a teljes tünetmentességig, sőt utána még 1 hétig kúraszerűen ajánlatos folytatni. A gyógyteák többségét csak meghatározott mennyiségben és ideig szabad fogyasztani - éppen az erős hatásuk miatt - ez a termékek csomagolásán fel is van tüntetve.

Ez azt jelenti, hogy szabályos időközönként szüneteltetni kell a kúrát. A tea fogyasztása csak akkor lesz eredményes, ha azt következetesen és kitartóan végzik megfelelő adagolás és táplálkozás mellett. A gyógyteák általában két évig nem veszítenek hatóerejükből. Ekkor sem kell azonban kidobni megmaradt készletünket, a régebbi füvekből kellemes gyógynövényfürdőt készíthetünk.

Csalánlevéltea

A kimerültség állapota, mint ahogy a fáradtság és teljesítőképesség csökkenés is, gyakran a testben mutatkozó vashiány következménye. Hatásos segítség leehet a vastartalmú, friss csalán. Csészénként egy maroknyi friss csalánlevelet és szárat forrázzunk le, fél percig hagyjuk ázni, szűrjük le és kortyolgassuk el.

Kamillatea

A kamilla nagyszerű nyugtató és idegerősítő szer. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek az agy és az idegrendszer ugyanazon részeire hatnak, ugyanúgy nyugtatnak és oldják a stresszt, mint a nyugtatószerek. A kamillának valóban enyhe nyugtató hatása van, de ennél sokkal fontosabb, hogy a testet ellazítja, ezáltal könnyebbé teszi az elaIvást.

Teakészítés: 1 púpozott teáskanál kamillát adunk '/4 liter vízhez, csak forraljuk, rövid ideig állni hagyjuk.

Orbáncfűtea

Az orbáncfüvet leginkább az enyhe depressziók kezelésében használják. A kutatók előtt nem teljesen ismert, hogy a növény miként fejti ki ezt a hatást, de minden bizonnyal a hangulati és érzelmi változásokat előidé­ző, az agyban termelődő vegyület, a szerotonin szintjét emeli. Csészénként egy púpozott teáskanálnyi orbáncfüvet forrázzunk le, fél percig hagyjuk állni, szűrjük le, és naponta két-három csészéével kortyolgassuk el.

Veronikafű tea

Munkahelyi és családi stressz gyakran oka a fokozott idegességnek. A veronika nyugtató gyógyhatása gyors segítséget nyújt. Csészénként egy púpozott teáskanálnyi veronikát forrázzunk le, fél percig hagyjuk ázni, szűrjük le, és este lefekvés előtt egy csészével kortyolgassuk el.

Nyugtató fürdők stressz ellen

Kamillás kádfürdő

Egy fürdőhöz négymaroknyi kamillavirágra van szükség, melyet forrázzunk le, néhány percig hagyjuk ázni, majd leszűrve öntsük a fürdővízhez. Csak annyi vizet engedjünk a kádba, hogy a fürdőző szívét ne érje el. A fürdő időtartalma 20 perc. A fürdő után ne szárítkozzunk meg, hanem fürdőköpenyben burkolózva az ágyban izzadjunk egy órát.

Kakukkfüves kádfürdő

Kifejezetten jó ideges, túlzottan ingerült embereknek. Egy vödörnyi (6-8 literes) friss vagy 200 g szárított gyógynövényt áztassunk be hideg vízbe 12 órára. A hideg oldatót melegítsük fel és öntsük a fürdővízhez. A víz ne érje el a fürdőző szívét! A fürdő időtartalma 20 perc, utána ne szárítkozzunk meg, hanem egy fürdőköpenybe burkolózva izzadjunk az ágyban egy órát.

Vegyes ülőfürdő

Azonos mennyiségben összekevert aranyvessző, citromfű, zsurló és kakukkfű ideális fürdőadalék kókadtság, fáradtság esetén. Áztassunk be 5 liter hideg vízbe 100 g keveréket 12 órára. A hideg oldatot melegítsük fel, és leszűrve öntsük a fürdővízhez. A kádba annyi vizet engedjünk, hogy a fürdővíz veséjét ellepje. A fürdő időtartalma 20 perc. A fürdő után ne szárítkozzunk meg, hanem fürdőköpenyben burkolózva az ágyban izzadjunk egy órát.

Citromfű fürdő

A citromfű csökkenti a belső feszültséget, ezért jó hatással van a szívpanaszokra is. Javítja a bélműködést, a bélflórát, könnyíti az epe munkáját. Frissitő hatású és bőr problémák kezelésében nyugtat. Egy kád vízben legfeljebb 10 csepp, gyermekeknek 2-5 csepp, evőkanálnyi tejszínben vagy mézben elkevert illóolajat teszünk.