Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Agykarbantartó

Az alapvető zsírsavak mindkét családja szükséges az egészséges élethez. A kutatók rájöttek, hogy az összes növényben vagy állatban fellelhető zsír kö­zött csak kettő van, amelyhez szervezetünknek feltétlenül hozzá kell jutnia. E kettő közül az egyik az omega-3 olajok, a másik pedig az omega-6 olajok családjába tartozik.

A modern étrend azonban túl sok omega-6 olajat tartalmaz az omega-3 olajhoz képest. Ezért törekedni kell, hogy minél több omega-3 olajak fogyasszunk mind táplálék, és ha ez nem sikerül étrend-kiegészítők formájában. Az omega-3 olajok a zsírok egy igen speciális fajtájához tartoznak, mégpedig az alapvető zsír­savakhoz. Tovább >>

Omega- 3 olajok hatásai

Számtalan jótékony hatása van, ezért mondhatnánk, hogy nélkülözhetetlen a betegségek megelőzésben. Csökkentik a szívbetegségek, a magas vérnyomás kialakulásának esé­lyét, illetve segítenek abban, hogy az erek megőrizzék rugalmasságukat és védik őket a gyulladásoktól. Segítik a jó vérkeringést.

Természetes gyulladáscsökkentők, s így megelőzik vagy enyhítik az olyan betegségek tüneteit, mint az asztma, az ízületi gyulladás, a menstruációs görcsök és a migrénes fejfájások. A szem retinájának különösen szüksége van az omega-3 olajokra a jó látáshoz. Az omega-3 olajok szolgálnak az „agy táplálékául" is.

Az omega-3 olajok többszö­rösen telítetlen zsírsavainak többsége építi fel az agy szürkeállományának nagy részét. Csökkeni a rák kockáza­tát, megakadályozzák a fölösleges vérrögök képződését.

Hiperaktivitás és az omega-3

Az omega zsírsavakról kiderült, különösen fontosak a mentális egészség megőrzéséhez. Számos mentális betegség, köztük a depresszió és a skizofrénia is lehet egy omega-3 hiánybetegség tünete. Az idegrendszer membránjainak ugyanis 30-40%-a omega 3 zsírsavakból épül fel.

A hiperaktivitás az egyik leggyakoribb gyermekkori magatartászavarrá vált. Az ilyen prob­lémával küszködő gyerekek majdnem őrületbe kergetik szüleiket és tanáraikat, ugyanis krónikus figyelemhiány, impulzivitás és hiperaktivitás jel­lemző rájuk.

A manapság elfogadott gyógymód a figyelemfokozó gyógyszerek szedése. Dr. Simo-poulos szerint azonban eljöhet az a nap is, ami­kor helyette inkább halat írnak fel ebédre. Kap­csolatot találtak ugyanis a zsírsavak és az efféle magatartászavar között.

Felfedezték, hogy a hiperaktív fiúknak jóval alacsonyabb volt mind az EPA-, mind pedig a DHA-szintje mint azoknak, akik nem szenvedtek ilyen magatartászavarban. A DHA mind a szem, mind pedig az agy ké­regállományának működéséhez szükséges. A ké­regállomány az agy azon része, mely a memóriá­ért és a gondolkodásért felelős.

Ezenkívül a hiperaktivitás jóval több fiút, mint lányt sújt, a fiúknak ugyanis jóval több omega-3 olajra van szükségük magzatkorukban és a születés után is.

Az ilyen magatartászavarral küszködő gyere­kek közül jóval többen szenvednek allergiától, asztmától, ekcémától, fejfájástól, hasfájástól, fül­fertőzésektől és száraz bőrtől, mint azok, akiknek nincsenek viselkedési problémáik.

Dr. Rudin sze­rint ezek a panaszok mind az általa „modernizációs tünetegyüttesnek hívott betegség" részei, amely viszont az omega-3-hiányban gyökeredző alultápláltság eredménye. Vagy véletlen egybeesés lenne csupán, hogy az Egyesült Államokban hogy az Egyesült Államokban a fenti tünetegyüttesben szenvedő gyerekek száma együtt nő az előre gyártott élelmiszerek transzzsírsav-tartalmával?

A péksütemények, a sült krumpli, a chipsek és sok más, a gyerekek ál­tal kedvelt rágcsálnivaló mára már tele van félig hidrogénezett olajakból előállított transzzsírsa­vakkal. Ahogy ezek az álzsírok lassan kiszorítják a gyerekek szöveteiből a már amúgy is kevés omega-3 zsírsavakat, az alapvető életfunkciók is gyengülnek, amit csak az omega-3 olajok tudnak visszafordítani.

Egy angliai kísérlet szerint, ahol az iskolásoknak omega 3 zsírsavat pótoltak, az egész iskolában csökkent az agresszió és vele a hiperaktivitás aránya. A gyermekek kezelhetőbbé váltak. Hiperaktivitás esetén napi 300-600mg EPA és DHA tartalmú omega 3 zsírsav pótlása a terápia része kellene, hogy legyen.

Szerkesztő kedvence:Highland Omega

Hideg tengeri halakból kivont halolaj E vitaminnal. A terméke GMP® - minősítéssel rendelkezik. Hozzáadott cukrot, mesterséges színezéket és tartósítószert nem tartalmaz. Az omega-3 olajok legelőnyösebb tulajdonsága, hogy testünk igen könnyen befogadja ezeket, s így na­gyon gyorsan elkezdhetik a test gyógyító és regeneráló folyamatainak felerősítését. Tovább >>

Kapcsolódó cikkek


» Agyvédő finomságok
» Fókuszban az Omega 3