Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Nyári ételveszélyek

Itt a nyár - érdemes figyelni a tárolási, hűtési, sütési-főzési szabályokra. A nyári meleget a friss tápanyagokat a baktériumok is kedvelik, és gyakoribbak ilyenkor a különféle élelmiszerektől származó megbetegedések is.

A szakemberek szerint nyáron csak megbízható helyen érdemes vásárolni, és még inkább be kell tartani a tárolási, hűtési, sütési-főzési szabályokat. Az étrendre is jó fokozottabban ügyelni. Ilyenkor még fontosabb, hogy mennyire tiszta egy üzlet, illetve az eladók ruházata. Ahol ez nincs rendben, ott nem szabad élelmiszert vásárolni. A szabályos csomagolás fontos, de leginkább a lejárati idő lényeges.

Hűtés:

Hűtendő terméket csak ott érdemes venni, ahol azt a vásárlás pillanatáig hűtőben tárolták. A mélyhűtött termék ne legyen zúzmarás, tartalma pedig összefagyott tömb - a több darabból álló áru. Mindig a hűtést igénylő terméket kell utoljára megvenni, hogy minél kevesebb időt töltsön az alapanyag vagy mirelitkészétel hűtőn kívül. Több zacskót, szatyrot érdemes a vásárláshoz előkészíteni, hogy ne szennyezhesse egymást a hús, a kenyér, a zöldség. A hűtőszekrény hőmérsékletét kevesen ellenőrzik, pedig csak akkor hatásos a hűtés, ha a húsokat, tejet 5 Celsius-fok alatt lehet tárolni. A zöldségek és a gyümölcsök számára ennél magasabb - 10-15 fok - az előnyösebb. A nyers darált húst még aznap el kell készíteni, mert veszélyes alapanyag lehet.
 

Tejes ételek

Nyáron kifejezetten oda kell figyelni a tejes, krémes ételek tárolására. Néhány étel különös óvatosságot igényel: krémes sütemények, máglyarakás, madártej, majonézes saláták stb. Soha ne hagyjuk kint éjszakára, hiszen ezek az ételek könnyen megromlanak.

Nyár veszélye: szalmonella

A nyáron fokozottabban oda kell figyelni az ételekre a szalmonella veszélye miatt. A fertőzés mindig állati eredetű, ezért az emberi környezetben szinte állandóan ott van, szinte együtt élünk vele. A baktérium elsősorban a baromfihúson, a tojás külső, meszes héján és a belsejében érzi jól magát. A szalmonella baktériummal fertőzött étel elfogyasztása után hat-negyvennyolc órával, magas láz, hidegrázás, hasi görcs, hányinger lép föl, esetenként végtagfájdalom.

Főbűnösök: tojás és hús

A tojás frissességét a gyakorlott háziasszonyok már könnyen meg tudják állapítani: a friss tojás lesüllyed, a régi fent lebeg. A tojást felhasználás előtt meg kell mosni és külön-külön érdemes feltörni, hogy egy "végső" rossz, nem tegye használhatatlanná az előzőeket is. Ha a fehérje zavaros és elfolyósodott a sárgája, vagy nem jó a színe, a szaga, nem szabad felhasználni.

A nyers hús esetében fokozottabban figyeljünk oda, mert rengeteg baktériumot tartalmaz. A nyers hús leve soha ne csöpögjön le, mert így megfertőzheti az alatta vagy mellette lévő élelmiszert. Csomagoljuk be, és tartsuk az alsó polcon! A nyers hús előkészítése után a vágódeszkát, kést, húsdarálót azonnal mosogassuk el!

Jótanácsok

Nyáron fokozottabban kell ügyelni a higiénés konyhai alapszabályok betartására. Néhány alapvető szabállyal elkerülhetjük az esetleges kellemetlenségeket.

Összeállította: Koczka Kinga