Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A fejfájás természetes ellenszerei

A migrénnek számtalan különböző oka lehet, a legtöbb medicina azonban csak a fájdalom csillapítására alkalmas; az azt kiváltó okot nem szünteti meg.

Mitől fáj?

A fejfájás nem önálló betegség, „csupán” egy kellemetlen tünet, amely a helytelen életmód eredményeként, illetve egyes betegségek, ingerek következtében alakul ki. Amennyiben végleg szeretnénk megszabadulni a fájdalomtól, meg kell találnunk a probléma gyökerét.

A feladat persze korántsem egyszerű, hiszen a tünet hátterében mozgásszervi, érrendszeri és emésztőszervi betegségek, valamint látásproblémák, mozgáshiány, rendszertelen táplálkozás, bizonyos ételek, italok, élelmiszeradalékok, stressz, hormonális változások, lelki problémák és egyéb tényezők is állhatnak.

Előfordulhat, hogy csupán víz-, ásványi anyag és vitaminhiány, illetve bizonyos szagok és időjárási frontok okozzák a kellemetlen tüneteket. Első lépésben tehát meg kell találnunk a kiváltó tényezőt, amelynek kiküszöbölésével a migrén is enyhíthető.

Életmódbeli problémák

A vizsgálatok alapján az esetek mintegy felében testtartásbeli problémák, illetve a felső nyaki gerinc funkciózavarai tehetők felelőssé a fejfájásért. Ha ez a gyanú felmerül, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz.

Gyakori ok a víznek, illetve a tápanyagoknak a hiánya is, ezért a migrén kialakulását követően érdemes először a folyadékbevitellel, valamint az ásványi anyagok, vitaminok és nyomelemek pótlásával próbálkozni.

Igyunk meg nagy kortyokban egy pohár (3 dl) szénsavmentes ásványvizet, és fél-egy óráig kerüljük a kávé fogyasztását. A folyadékpótlás mellett hatásosak lehetnek a különféle vitaminkészítmények és táplálékkiegészítők, de friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása is segíthet a problémán.

A szellemi kimerültség, a stressz és az alvászavarok ugyancsak gyakori forrásai a fejfájásnak. Ebben az esetben arra kell törekednünk, hogy rendszeres alvási ritmust alakítsunk ki, és kerüljük az alváshiányt, illetve a „túlalvást”.

Segítségünkre lehetnek még a különböző relaxációs technikák, valamint a rendszeres, szabad levegőn végzett testmozgás (pl. gyaloglás, biciklizés). Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy ne hajszoljuk túl testünket, hiszen a hirtelen fizikai megerőltetés is migrénhez vezethet.

Bizonyos ételek és italok szintén okolhatók a fejfájás kialakulásáért, ezért rendszeresen jelentkező fájdalom esetén gondoljuk végig, hogy milyen élelmiszereket fogyasztottunk a probléma kialakulását megelőzően. Gyakran okoz gondot a csokoládé, a túlságosan érett sajt, a tartósított hús, az alkohol (bor, sör), és néhány gyümölcs.

A különböző élelmiszeradalékok fogyasztása ugyancsak kockázatos: a kínai büfék fogásaiban, valamint a különböző chipszekben, zacskós levesekben, feldolgozott élelmiszerekben alkalmazott nátrium glutamát a migrénnel, szédüléssel, légzési nehézségekkel járó, úgynevezett kínai étterem-szindróma kiváltója lehet.

Kerüljük ezért a többszörösen feldolgozott, adalékanyagokkal dúsított ételeket, illetve a számunkra problémásnak bizonyult élelmiszereket és italokat.

Nem csupán a táplálék minősége, hanem annak mennyisége és az étkezés rendszertelensége is fejfájáshoz vezethet: igen gyakori, hogy az éhségérzet váltja ki a problémát. Táplálkozzunk ezért rendszeresen, és lehetőleg kerüljük a nagyevéseket. Együnk naponta többször kisebb adagokat, és a tápanyagok pótlása végett mindig kerüljön friss zöldség és gyümölcs a menübe.

„Fejfájós” betegségek

A migrén különféle megbetegedések következtében is kialakulhat: ekkor a fájdalom csak a kór leküzdésével párhuzamosan enyhíthető.

A felsoroltakon kívül még számos tényező (nem megfelelő szemüveg, erős fény- és hanghatások, különféle szagok, fogfájás, nyakizom-görcs stb.) válthat ki fejfájást. Ezért ha gyakori, hosszantartó fájdalomtól szenvedünk, és a valószínűbb okok kiküszöbölése nem vezetett eredményre, mindenképpen kérjünk orvosi segítséget.

FitLine Activize Oxy

 

A FitLine Activize Oxy maximális koncentrálóképességet, frissességet biztosít a reggeli ébredést követő időszakban, és 4-6 órán keresztül fokozza a testi és szellemi teljesítőképességet. Kedvező hatást eredményezhet az idegrendszer különböző megbetegedéseiben: kiváló ellenszere az általános lehangoltságnak és a depressziónak. Tartalmazza a teljes B-komplex vitamincsoportot, amely kulcsfontosságú energiánk növelésében, idegrendszerünk működésében. További információért kattintson ide >>

Őri Katalin

Kapcsolódó cikkek


» Migrén