Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A háziporatka

A háziporatkák egészen apró (0, 5mm), szabad szemmel nem látható rovarok. Lakókörnyezetünkben mindenütt megtalálhatók, előfordulásuk nem függ össze a tisztasággal. Egészséges ember számára ártalmatlanok, az erre allergiások életét viszont nagyon megkeserítik ezek a kis társbérlők.

Az allergiát okozó fehérjetermészetű (allergén) a háziporatkák ürülékében található. A fűtési időszak alatt a szárazabb levegőben ez az apró szemcsés ürülék elporlik és erősen megkötődik a textilszálakon, majd innen időről időre a levegőbe jut. Ez történik többek között szőnyegpadlón való járáskor, kárpitozott bútorokra való leüléskor, felálláskor, ágynemű felrázásakor.

Az atkák kedvenc búvóhelye:

1. Az atkák legszívesebben az ágyban, kárpitozott bútorokban, szőnyegekben, plüssjátékokban laknak.

Háziállatok alvóhelye ugyancsak kedvenc búvóhelyük. Sajnos a háziporatka "szezon” egész évben tart, de különösen télen a fűtési időszak alatt okoz panaszokat.

2. A háziporatkák tápláléka emberi és állati hámfoszlány, baktériumok és gombaspórák. Legjobban 20-30 ˚C közötti hőmérsékleten, 65-80%-os relatív páratartalmon érzik magukat, természetesen itt szaporodnak.

Naponta az emberről kb. 5gramm hám válik le, mely egymillió atka számára elegendő táplálék egy napra. 1g porban ~200 poratka is élhet.

Űzzük el az atkákat:

Mindezen szabályok betartásának ellenére a házipor-atkával való kontaktust nem lehet teljes mértékben elkerülni, mivel a házipor-atkákat sajnos nem lehet véglegesen kiirtani. Allergia esetén már kisebb atkamennyiség is súlyos panaszokat okozhat.

Fontos az immunrendszer „erősítése” vitaminokkal, valamint a fent említett „szabályok” betartása.

Gyalus Anna

dietetikus