Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Zsíros haj

Előző cikkünkben beszámoltunk a korpás hajról, most pedig a zsíros hajt vesszük kereszttűzbe. Sajnos egy általános problémával állunk szemben, hisz szinte az emberek 90%-a szenved tőle.

A zsírosodás elvileg egy természetes folyamat, tisztába vagyunk vele, hogy napokon belül (2-6) zsírosodni kezd hajbőrünk – ami valljuk be nem éppen a legkellemesebb.  Persze ebben az esetben akkor van probléma, ha nem napokon belül, hanem 2 nap alatt már rohamosan tocsog az ember haja.

Miről is van szó?

A faggyúmirigy túltermel, visszafolyik a zsír nem csak a szőrtüszőbe, hanem a száli részre is. A hajszál zsíros, szagos, nehéz.

Mitől alakul ki a zsíros haj?

Leginkább a stressztől alakulhat ki. Három rétege van a hajnak, az epiderma, a derma és a lipoderma. A lipodermában lévő hajhagymához tartozik egy hajmerevítő izom, amely megadja a haj dőlésszögét, ezért nem simul a hajunk a koponyánkhoz.

A stresszre reagálva a hajmerevítő izom a normálisnál tovább marad feszült állapotban. Ez az izom impulzusokat küld az agyunkon keresztül a vele szemben fekvő faggyúmirigyeknek, amelyek a stressz miatt jóval több faggyút termelnek, és ez okozza a fejbőr zsírosságát.

Az is előfordul, hogy ez a faggyú nem tud feljönni a felszínre, így hiába száraz a fejbőr, alatta zsíros réteg borítja a hajhagymákat, amelyek megfulladnak, ezért a hajszál kihullik. Ezekre a problémákra ajánlja a hajgyógyász a hajmerevítő izmokat ellazító pakolást.

Tudta?
A zsíros hajról francia kutatók egy több éve folyó kísérletsorozat végső állomásában kimutatták, hogy annak illata mindkét nemből fokozott szexuális gerjedelmet vált ki. A kísérleteket száz, egymástól már régóta elhidegült, házaspáron próbálták ki, meglepő eredménnyel: a kísérleti alanyok kivétel nélkül mindannyian visszataláltak kihűltnek hitt házaséletükbe.

Alternatív megoldások zsírosodás ellen:

Keverj össze jó alaposan 1 tojássárgáját, 2 cl brandyt és 1 kávéskanál mézet! Mosd meg vele zsírosodó hajad, és az eredmény nem marad el!

Ha világos hajad van keverj össze 1-2 dkg élesztőt, 2 evőkanál kamilla esszenciát, 2 tojásfehérjének a habját! Vidd fel a fejbőrödre, borítsd be fürdősapkával vagy fóliával és tekerd be törölközővel! Fél-egy óra múlva alaposan öblítsd ki!

Ha sötét hajad van keverj össze 1-2 dkg élesztőt, 1 evőkanál kakukkfű esszenciát, 1 evőkanál borsmenta esszenciát, 1 evőkanál zsálya esszenciát és 2 tojásfehérjének a habját! Vidd fel a fejbőrödre, borítsd be fürdősapkával vagy fóliával és tekerd be törölközővel! Fél-egy óra múlva alaposan öblítsd ki!

Vitaminsziget.com