Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Karcsúbbá tesz a szénhidrát korlátozása, mint a zsíré

A szénhidrátfogyasztást kell korlátozni, karcsúbbá, egészségesebbé tesz, mint ha a zsírfogyasztást korlátozza

A hasi elhízást (metabolikus szindrómát) tartják korunk krónikus betegségei: a szív- és érbetegségek és a cukorbetegség fő okozójának.

A jótanács eddig úgy hangzott: kevés zsiradékot, alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasszon. A táplálkozási tanácsok eddig is elég ellentmondásosak voltak, most egy újabb "csavar" következik: alacsony zsírbevitel mellett is lehet magas a vér triglicerid-szintje, de az alacsony szénhidrát (kevés gabonafogyasztás, még kevesebb vagy semmi cukor, édesség) bevitel hatásosan csökkenti a vérzsír-szintet is és a gyulladáshajlamot is.

A gyulladást jelző anyagok nagy számban vannak jelen a metabolikus szindrómában szenvedő emberben, ezek csökkenése nagyon fontos eredmény.

Amerikai egyetemek (University of Connecticut,University of Minnesota, University of California) kutatói együttes munkával kiderítették, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéta - a testsúly csökkenése mellett - javítja a vérzsír értékeket, ellenőrzés alatt tartja a vércukorszintet és az inzulinszintet, csökkenti a gyulladásképző anyagok mennyiségét.

Megállapították, hogy a teljes zsírfogyasztás és a telített zsírfogyasztás csökkentése kevés eredménnyel jár a szervezetben keringő gyulladást előidéző anyagokra, míg a szénhidrát csökkentése sokkal hatékonyabb javuláshoz vezet.

A biokémia professzor kutató így magyarázza praktikus szempontból a megállapításaikat: azért fontos az alacsony szénhidráttartalmú diéta, mert a szénhidrát stimulálja az inzulinelválasztást, ami viszont inkább a zsírok tárolása, nem pedig elégetése felé tolja el a zsíranyagcserét. A gyulladásjelző kémiai anyagok (citokinek) felszaporodnak a szénhidrátdús táplálkozás mellett , hiába fogyaszt valaki kevés zsiradékot.

Tehát a szénhidrát-fogyasztás korlátozását előnyösebbnek kell tartanunk, mint a zsírfogyasztás minimalizálását.

"Végső soron fogalmazhatunk úgy is, hogy nem azok vagyunk, amit eszünk, hanem amivé válik bennünk, amit eszünk" - mondta a professzor.

Forrás: EurekAlert/ Független >>