Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Mit tegyünk, hogy jobban menjen a gyereknek a tanulás?

Sokszor teszik fel ezt a kérdést a szülők. Alábbi cikkünkben igyekeztünk összefoglalni pár tippet, amelyek segíthetnek.

A tanulás körülményeinek fontossága

Tanulósarok - ez az első és legfontosabb, hiszen ha nincs a gyereknek egy külön kuckó, ahova elvonulhat, ahol nyugodtan tanulhat, alkothat, fejlődhet, akkor miért várunk el tőle jó eredményeket? A tanulósarok megléte kicsiknél és nagyobbaknál egyaránt nélkülözhetetlen. Egy klasszul kialakított tanulósaroknak akár még motiváló ereje is lehet! Ezen a helyen kizárólag tanulás történjen, és minden tárgy ezt a célt szolgálja. Ellenőrizzük, hogy kényelmes-e a szék (állítható magasságú), van-e elég fény (az asztali lámpa jobbkezeseknek balról, balkezeseknek jobbról világítson), van-e elég hely az íróasztalon, van-e elég polc, fiók és különböző tároló, amiben tárolni tudja az iskolaszereit. Jó látható helyen legyen egy óra is, ami segíti az idő beosztását! Ezen kívül még a tanév elején beszéljük át a gyerekkel, hogy iskola után mikor fog neki állni a tanulásnak, és ezt következetesen igyekezzünk betartani, illetve azt is ajánlatos lefixálni, hogy a tanulósarkot neki kell tisztán és rendben tartania.

A körülményekhez tartozik még az is, hogy a TV-, zenehallgatást és mobilnyomkodást kíséreljük meg háttérbe szorítani tanulás közben. Ezek mindenképpen elvonják a gyerek figyelmét, ami nem jó, úgyhogy próbáljuk meg kizárni őket – bár lehet belőle pár vitánk. A zenehallgatás esetenként működhet, de leginkább nagyobb gyerekeknél, és csakis olyan típusú személyeknél, akik képesek megosztani a figyelmüket.

Tanulási stílusok különbözősége

Érdemes megfigyelnünk, hogy gyermekünknek milyen a tanulási stílusa. Nagyon érdekes, hogy egyesek hallás, mások látás, vagy éppen mozgás alapján sajátítják el jobban az adott tudásanyagot. Sőt, vannak olyanok, akik több kategóriába is beletartoznak. Ezt létfontosságú kideríteni!

Hogyha sikerült megállapítanunk, hogy a fenti tanulási stílusok közül gyermekünkre melyik(ek) jellemző(ek), akkor aszerint építsük ki a tanulási módszereket a hatékonyság növelése érdekében. Saját tanulási stílusunkat viszont semmiképp se erőltessük rá a gyerekre.

A közös tanulás előnyei

A közös tanulás többféleképpen is megvalósulhat. Egyrészt szülői segítséggel, pl. ha felmondja a leckét a gyerek az egyik szülőnek, másrészt diáktársakkal, csoportosan. Az eljátszott felelés módszere egyébként azoknak is javasolt, akikre nem a hallás utáni tanulási stílus jellemző, hiszen rendkívül hasznos: egyrészt a gyerek ilyenkor gyakorolja a felelés folyamatát, így nem jön majd annyira zavarba, hogyha a tanár előtt kell megfogalmazni a gondolatait szóban, magabiztosabbá válik; másrészt az esetleges kommunikációs gondok is javulhatnak, hogyha minél többet gyakorol szóban is. Kisebb gyerekek esetén érdemes játékosra venni a figurát eljátszott felelésnél, nagyobbaknál persze lehet komolyodni.

Az osztálytársakkal való együtt tanulás (pl. ketten-hárman) is praktikus: beszéljék meg a gyerekek közösen az anyagot, így jobban rögzülnek majd egyes részek a tananyagból. Taníthatják és ki is kérdezhetik egymást a gyerekek, ez szintén növeli a produktivitást. Szülő azért legyen elérhető közelségben, hogy ne fulladjon játékba, csevegésbe, zenehallgatásba a program.

A sport és az étrend-kiegészítők szerepe a tanulásban

A mozgás jótékony hatásairól már jó pár cikk született, ezt most nem is szeretnénk túl bőven részletezni, hiszen kétségtelen, hogy nemcsak a testnek, hanem a szellemnek is kiváló a sport, ezért arra sarkallnánk a szülőket, hogy biztosítsanak minél több lehetőséget gyerekeiknek a mozgásra. Köztudott, hogy a jól sportoló gyerekek általában jobban teljesítenek az iskolában, tanulásban: terhelhetőbbek, képesek jobban koncentrálni, nagyobb az akaraterejük és jobban kialakul bennük a felelősségérzet. Ráadásul egy skót vizsgálat arra is rámutatott, hogy a sportoló gyerekeknek időskorukban nagyobb az intelligenciahányadosa, mint a nem sportoló társaiknak.

Étrend-kiegészítők terén leginkább az Omega 3 halolaj és a C-vitamin ajánlott a leterhelt nebulóknak.  

A szerkesztő kedvencei:

  • NOW Omega 3 zsírsav, DHA tartalmú, gyümölcs ízű, rágható lágyzselatin kapszula (60 db): 4.243 Ft! Kattintson ide a termékleírásért! >>>
  • Highland Omega 3 EPA+DHA halolaj (90db): 4.683 Ft! Kattintson ide a termékleírásért! >>>
  • NOW Kid C vitamin 500 mg-os narancs ízű rágótabletta (100 db): 3.620 Ft! Kattintson ide a termékleírásáért! >>>
  • C vitamin 1000 mg - csipkebogyóval (100 db): 6.070 Ft! Kattintson ide a termékleírásért! >>>

Kató Iringó