Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

TOP 3 iskolai, tanulási nehézség

Beköszöntött az újabb tanév, amit egyes gyermekek felvillanyozva, teljes lelkesedéssel várnak. Vannak viszont, akik sajnos kisebb-nagyobb iskolai nehézségekkel küzdenek, ezért nekik a szeptember nem éppen egy örömteli ünnep.

Ennek kapcsán mostani cikkünkben összegyűjtöttünk 3 db olyan iskolai nehézséget, melyek sajnos egyre gyakoribbak napjainkban:

1.       beilleszkedési zavar

2.       diszlexia

3.       hiperaktivitás

TOP 3 iskolai, tanulási nehézség – mit kell róluk tudni?

# 1 Beilleszkedési zavar

Az óvodából általános iskolába, onnan pedig középiskolába mennek a gyerekek, tehát szinte folyamatosan újabb közösségbe csöppennek bele és egyre több személlyel kell megbarátkozniuk. Vannak olyan gyerekek, akiknek ez nehezebben megy. Persze nehéz eldönteni, hogy csak több időre van szüksége a gyereknek, vagy tényleg nem tud beilleszkedni. Az biztos, hogy nem egyszerű dolog gyerekként megtanulni kapcsolatokat kialakítani, alkalmazkodni a különböző szabályrendszerekhez, stb..

Mit tehet a szülő?

# 2 Diszlexia

Diszlexiáról, akkor beszélünk, ha a gyerek hiányosan ismeri fel a betűket és a szavakat, lassan vagy fordított irányban olvas, nem emlékszik az elolvasott szöveg tartalmára, torzítja, szótagbetoldással képezi, felcseréli a hangokat és a szavakat, s ezek miatt nem is szeret olvasni.

Fontos leszögezni, hogy diszlexia fennállása esetén ne tekintsük a gyereket betegnek, ez a jelenség ugyanis nem függ össze az intellektussal, erre a legjobb példa, hogy például Einstein is diszlexiás volt. Vannak, akik szerint a diszlexiásokat csupán ’’másképp tanulóknak” kéne nevezni, hiszen ők csak eltérően dolgozzák fel az információt. Szerencsére manapság már rengeteg olyan módszer elérhető, mellyel a diszlexiás gyerek fejleszthető.

Még több infó a diszlexiáról itt! >>>

# 3 Hiperaktivitás

A hiperaktivitás többnyire 5-6 éves korban diagnosztizálható. Jellegzetes tünetei között van, hogy a gyerek nagyon mozgékony, nem tud egy helyben megmaradni, az egyik játékot elkezdi, be se fejezni, de már belekezd egy újabba, nem kitartó, és ha megbüntetik, van, hogy 2 perc múlva már nem tudja, hogy miért. Nagyon fontos, hogy a hiperaktív szót nem szabad rásütni minden élénk vagy csínytevő gyerekre. A valódi hiperaktivitás egy figyelemhiányos zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder = ADHD), de ezek a gyerekek ettől függetlenül szellemileg nem visszamaradottak, sőt átlagosan jó az intelligenciájuk, lásd Bill Gates is hiperaktív.

A hiperaktív gyerekeket érdemes különleges bánásmódban részesíteni, ennek része lehet napi 300-600 mg EPA és DHA tartalmú omega 3 zsírsav pótlása is.

Még több infó a hiperaktivitásról itt! >>>

„Az én gyermekemmel ez nem fordulhat elő!”

Dr. Gulyás Tamás orvosszakértőnk fontosnak tartja kihangsúlyozni azt, hogy: ,,Ne dugjuk homokba a fejünket! Nagyon fontos, hogy minél hamarabb felismerjük, azon belül is belássuk, hogy gyermekünknek problémája van. A belássuk és elismerjük azért nagyon lényeges, mert sok szülő ugyan tisztába van vele, hogy valami nem stimmel, de nem akar tudomást venni róla. A helyzet ezzel csak rosszabb lesz.” 

Kató Iringó