Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Káros ránctalanító krémek?

A ránctalanító krémeket általában mindennap használjuk. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyenek ezek a krémek, és mit tartalmaznak. Most ennek néztünk utána!

A mondás úgy tartja, az vagy, amit megeszel

Ezt egy kicsit továbbgondolva azt is mondhatjuk, hogy az vagy, amit magadra kensz. Manapság viszont annyiféle káros anyagot (kémiai összetevőket, vegyszereket) tesznek a kozmetikumokba, hogy igencsak érdemes résen lenni, mit is kenünk a legnagyobb szervünkre, a bőrünkre.

A krémek – így a ránctalanító krémek is – miután beszívódnak a bőrbe, egyből bekerülnek a szervezetbe. A parabének például pár óra múlva már kimutathatók a vérben. Elgondolkodtató, nem?

Miért nem jók ezek a kemikáliák a krémekben, ránctalanító krémekben?

Azért, mert ezek a kemikáliák (kőolajszármazékok, parabének) tönkreteszik bőrünk természetes egyensúlyát, a hormonrendszerünket is befolyásolják, és sajnos nagyon sokszor kapcsolatba hozhatóak különféle betegségekkel, mint pl. allergia, bőrbetegség, stb..

A kozmetikumokban található számos vegyszer olyan összetett, mint egy gyógyszer: felszívódnak a bőrön át, átfolynak a véráramon keresztül, a vesével választódnak ki, vagy elraktározódnak sejtekben, akár a májban is. Mégis, az ezeket szabályozó törvények jóval engedékenyebbek, mint amelyek a gyógyszereket szabályozzák” - mondta Dr. Marceau, a kanadai Laval Egyetem orvosi karának kutatója. (Az idézet forrása: stop.hu.)

De akkor miért tesznek ilyeneket a ránctalanító krémekbe? Mert általában olcsó és hatásos tartósítószerekről van szó.

Jó tanácsok krémek, ránctalanító krémek vásárlásához

Az arckrémek, ránctalanító krémek esetében azért érdemes mindig megnézni az összetevőket – hogy tartalmaz-e a kinézett termék kőolajszármazékot, parabént -, hiszen feltehetőleg mindennap használni fogjuk.

Ránctalanító krém összetevők, amiket érdemes elkerülni:

Formaldehyd, glicerin (= glycerin), lanolin, ásványi olaj (= mineral oil), parfüm (= parfume, perfume, fragrance), petrolatum, propylenglykol, TEA, polietilénqlükol, metilparaben, etilparaben, propilparaben, butylparaben, illetve CI betűvel és 5 jegyű azonosító számmal jelölt színezékek.

Ha bármilyen káros anyagot felfedezünk az összetevők listáján („ingredients” címszó alatt), akkor jól tesszük, ha azt a krémet, ránctalanító krémet nem vásároljuk meg. 

Lehetőség szerint kerüljük a kemikáliákat a krémekben, ránctalanító krémekben

Persze lehetséges, hogy a fent említett vegyi anyagok csupán kis mértékben fordulnak elő a kinézett ránctalanító krémben. De gondoljunk arra, hogy nem csak ezt az egy kozmetikumot fogjuk használni, hiszen ott van még a tusfürdő, a sampon, a szappan, a dezodor, stb.. És bizony sok kicsi sokra megy, főleg mindennapos használatnál. Éppen ezért a saját érdekünkben minél inkább csökkentsük a vegyi anyagokkal dúsított kozmetikumok használatát, és lehetőség szerint inkább a természetes összetevőkből álló natúrkozmetikumokra tegyük le a voksunkat.

A ránctalanítás témaköréről bővebben itt olvashat! >>>

Kató Iringó