Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Miért és mikor alakulnak ki a ráncok?

A kor előrehaladtával ráncok jelennek meg az arcunkon, de ennek a legritkább esetben szoktunk örülni. Most annak néztünk utána, hogy miért és mikor alakulnak ki a ráncok!

Miért alakulnak ki a ráncok?

Egyrészt az évek múlásával a bőr regenerációs folyamata lelassul: egyre kevesebb vizet képes megtartani, szárazabb lesz, veszít rugalmasságából, feszességéből. Ezen kívül gondoljunk csak a mosolygásra vagy a homlokráncolásra - az efféle cselekvések előbb-utóbb mimikai ráncokhoz vezetnek. Másrészt külső, környezeti tényezők is okoznak ráncokat. Pl.: túlzott napozás, szoláriumozás, dohányzás, stressz, légszennyezés, mozgásszegény, egészségtelen életmód, stb..

Mikor alakulnak ki a ráncok?

Ráncok a húszas éveinkben

Ilyenkor általában még feszes és üde az arcbőr, de előbb-utóbb elkezdődik a bőr természetes öregedési folyamata. 25 év alatt nem szükséges ránctalanítani, inkább a napsugárzás elleni védelemre érdemes koncentrálni.

Ráncok a harmincas éveinkben

Ahogy közeledünk a 3. X felé, bőrünk egyre inkább kezdi elveszíteni a rugalmasságát, nedvességtartalmát, emiatt sokszor szárazzá és fénytelenné válik, és bizony, megjelennek a ráncok is. Éppen ezért ilyenkor érdemes beszerezni egy ránctalanító krémet, lehetőség szerint olyat, ami rendelkezik némi UV-védelemmel.

Ráncok a negyvenes éveinkben

40 év felett továbbcsökken a bőr zsírtartalma és kollagén termelése, egyre inkább hajlamos lesz a kiszáradásra és a ráncosodásra. Ebben a korban anti-aging arckrém javasolt, bár azt ne gondoljuk, hogy 100%-ban el fogja tüntetni a ráncokat. 

Ráncok az ötvenes/hatvanas éveinkben

Ebben a korban az arc feltehetően tele van mély ráncokkal és pigmentfoltokkal. A faggyúmirigyek ilyenkor már elégtelenül működnek, romlik a bőr védekezőképessége, ezért sokszor tapasztalható petyhüdtség, megereszkedettség és bőrszárazság is.

Kató Iringó