Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

3+1 dolog, amit érdemes kerülni, ha egészségesen akarunk táplálkozni

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a túlzott finomított élelmiszerfogyasztás kimondottan káros az egészségre, így saját magunk és családunk érdekében jól tesszük, ha minél hamarabb mérsékeljük ezeket.

Íme 3+1 dolog, amit érdemes kerülni, ha egészségesen akarunk táplálkozni!

1.) Finomított fehér liszt

A fehér liszt tulajdonképpen egy üres, tápanyagmentes kalóriabomba, aminek fogyasztása elhízáshoz és hiánybetegségekhez vezethet. A finomított fehér lisztből készülő gabonatermékek huzamosabb ideig tartó fogyasztása árt a csontoknak is!

Ha fontosnak tartjuk egészségünk megőrzését, akkor a teljes kiőrlésű termékeket részesítsük előnyben. Ilyet akár otthon is készíthetünk kenyérsütő segítségével!

2.) Finomított fehér cukor

A fehér cukor nem tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, így miért fogyasztanánk? Arról nem beszélve, hogy csontkárosító hatása van, valamint elhízást, cukorbetegséget, anyagcserezavarokat, fogszuvasodást okozhat. Szakemberek szerint napi 100 g fehér cukor elfogyasztásakor már kb. 40%-kal csökken a szervezet ellenálló képessége. Cukor helyett használjunk inkább mézet, nyírfacukrot vagy sztíviát.

3.) Só

Szakemberek évek óta szajkózzák a sóbevitel csökkentését, hiszen a túlzott nátriumbevitel számos negatív hatással jár: gyorsítja a magas vérnyomás kialakulását, rontja a sav-lúg egyensúlyt, kedvezőtlenül hat a vese, a szív és az agy működésére, stb.. Emiatt jól tesszük, ha igyekszünk főzés közben a lehető legkevesebb sót használni (megannyi fűszer létezik, amit használhatunk helyette!), illetve utólag sem sózni, és erre rászoktatni a gyermekeinket is. Jó tudni, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott max. sóbevitel napi 5 g, azaz egy teáskanál.

4.) Margarin

A margarin iparilag előállított hidrogénezett zsír. Olyan, mintha avas olajat vagy vajat ennénk, aminek az élvezeti értékét megnövelték. Tulajdonképpen egy élelmiszernek álcázott vegyi termékről van szó, hiszen a természetben az olaj folyik és nem szilárd. Ráadásul a margarinok egy része tele van transzzsírsavval. Miért rossz ez? Azért, mert a transzzsírsavak komoly kockázati tényezők a szív- és érrendszeri betegség, daganatos betegség, cukorbetegség, depresszió, túlsúly kialakulásában.

Ha egy 100 grammos termékből 2 gramm transzzsír, az még elfogadható, de sajnos nem ez az átlag. Számos hazánkban kapható élelmiszer – melyek margarin, illetve sütőzsír felhasználásával készülnek  ennek a mennyiségnek a sokszorosát tartalmazza. Ezt azért is fontos tudni, mert minél több transzzsírsavat fogyasztunk, annál nagyobb lesz a hiányunk Omega-3 olajból. Tehát jobban tesszük, ha margarin helyett a vajat részesítsük előnyben étkezéshez, főzéshez/sütéshez pedig használhatunk kókusz- vagy pálmazsírt. Utóbbiak természetüknél fogva szilárdak, ugyanis telített zsírok, viszont rövid szénláncúak, így nincs meg az a káros anyagcserehatásuk, mint az állati zsíroknak.

Kató Iringó