Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A Greenpeace GMO élelmiszerkalauza

A Greenpeace nemrégiben adta ki GMO kisokosát, melyből kiderül, hogy a legnagyobb hazai élelmiszeripari szereplők (gyártók és forgalmazók) közül ki vállal génmódosítás-mentességi garanciát termékeire.

A lista úgy készült, hogy a Greenpeace (1972-ben, Kanadában alapították) levelet írt 180 db cégnek, és arra kérte őket, hogy töltsék ki génmódosítás-mentességi kérdőívüket, majd a válaszok alapján készült el a Kisokosban szereplő piros-zöld táblázat. Pirossal jelölték a garanciát nem vállaló vagy nem válaszoló cégeket, zölddel pedig azokat, akik garantálják, hogy náluk csakis GMO-mentes élelmiszereket lehet vásárolni.

A legnagyobb élelmiszerforgalmazók közül kiragadtunk párat, íme:

Zöld jelölést kaptak (ők garanciát vállalnak arra, hogy csakis GMO-mentes élelmiszereket lehet náluk kapni):

Piros jelölést kaptak (ők nem garantálják, hogy náluk csakis GMO-mentes élelmiszereket lehet kapni, vagy nem válaszoltak a megkeresésre):

Ők például megtagadták a választ:

A teljes GMO Kisokost itt töltheti le! >>>

6 tény a génmanipulációról:

 • A génmódosított élelmiszernövények mérgező, allergiát okozó anyagokat és ismeretlen fehérjéket termelnek, ezért veszélyesek.
 • Az USA-ban a ’90-es évek második fele óta engedélyezett a GMO élelmiszerek forgalmazása.
 • A következő négy ország állítja elő a génmanipulált növények majdnem 90%-át: Egyesült Államok (53%), Argentína (18%), Brazília (11,5%) és Kanada (6,1%).
 • Jelenleg 4 növény bizonyos génmanipulált változatainak szabadföldi termesztése engedélyezett: szója, kukorica, repce és gyapot.
 • Az Európai Unió tagországaiban egyedül a MON810 kódú (kukoricamoly elleni toxint termelő) GM-kukorica szabadföldi termesztése engedélyezett, azonban árucikként, import útján mégis eljuthatnak hozzánk génmódosított élelmiszerek.
 • Nincs olyan Európai Uniós jogszabály, ami kimondaná, hogy jelölni kell, ha az élelmiszer génkezelt összetevőket tartalmaz, vagy tejtermék, tojás, húsáru esetén az állat génmódosított takarmányt evett.
 • További információt itt talál a génmanipulált élelmiszerekről. >>>

  Ha áttanulmányozta a Greenpeace ingyenesen letölthető füzetének 13 élelmiszerkategóriáját, akkor bizonyára Ön is jobban átgondolja majd, hogy ezentúl hol vásárol. Ahogy a Kisokosban is áll: „a választás mindig a mi kezünkben van: mi döntünk arról, hogy mi kerül bevásárlószatyrunkba”.

  Kató Iringó