Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Anyatej tárolása

Roppant fontos a baba biztonságának szempontjából, hogy a lefejt anyatejet szakszerűen tároljuk, így megóvhatjuk a babát az esetleges fertőzésektől, melyet a szakszerűtlenül tárolt anyatej okozhat számára.

Anyatej tárolása

A frissen lefejt anyatej számára biztosítsunk fertőtlenített műanyag edény, zacskót, vagy jégkocka tartót. A rövidtávra eltett anyatejnek üveget.

A legideálisabb mennyiségi egység a tároláshoz, a 80-100 gramm, mely általában egy étkezésnek megfelelő mennyiség, így a veszteség a legminimálisabbra csökkenthető, mivel a felolvasztott anyatejet tilos később újra lefagyasztani.

A lefejt anyatej szobahőmérsékleten maximum hat órán belül használható fel. Amennyiben ennél több időt volt hűtés nélkül tárolva, mindenképpen dobjuk ki.

Anyatej hűtése hűtőszekrényben

Normál hűtőszekrényben, megfelelően fertőtlenített és lezárt üvegben, két napig használhatjuk fel a lefejt anyatejet. Amennyiben ezt az időt meghaladta, mindenképpen szabaduljunk meg tőle, tilos azzal táplálni a babát.

Anyatej fagyasztása

A legjobb megoldás a hosszú távú tárolás kérdésére, a gyorsfagyasztás. A gyorsfagyasztott anyatejet -20 Celsius fokon tárolva fél évig felhasználhatjuk, amennyiben az a megfelelő módon van kiolvasztva.

Anyatej kiolvasztása

A mélyhűtött anyatej felolvasztása kétféleképpen történhet. Langyos csapvíz alá tartva és rázogatva pár perc alatt kiolvad, majd testhőmérsékletre melegítés után azonnal, tehát fél órán belül fel kell használni. A fel nem használt mennyiséget ki kell önteni.

Amennyiben normál hűtőszekrényben történik a felolvasztás, akkor egy teljes napig felhasználható a kiolvasztott anyatej. Ezen túlmenően nem etethető vele a baba, ki kell önteni a megmaradt mennyiséget. Az egyszer már felolvasztott tejet tilos visszafagyasztani. A felolvasztást csak hűtőben vagy folyó langyos víz alatt végezzük. A melegítést kizárólag melegvizes cumisüveg melegítőben tegyük.

A lefagyasztott anyatej kiolvasztására és melegítésére tilos mikrohullámú sütőt alkalmazni, továbbá a tűzhelyen végzett melegítés sem szerencsés.

Mivel a szakszerűtlenül tárolt és felolvasztott anyatejben olyan változások jöhetnek létre, melyek fertőzések táptalaja lehetnek, ezért erre különösképpen oda kell figyelni, hiszen a baba immunrendszere amúgy sem túl erős a kezdeti időszakban, ne terheljük ezzel feleslegesen, valamint ne tegyük ki veszélynek az egészségét ezáltal.

Forrás: Babaindex.hu