Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Fluorid: gyógyszer vagy méreg?

Talán nem is sejtjük, mennyi mérgező anyagot rejt a fürdőszobánk, hiszen még szépségápolási szereinkben is toxikus anyagok rejtőzhetnek. Akár egy átlagos fogmosás alkalmával is méreganyag kerülhet a szervezetünkbe, ezért érdemes meggondolnunk, hogy lecseréljük alternatív, fluoridmentes fogkrémre a régit.  

Vélemények a fluoridos fogkrémekről

Tanulságos adalék, hogy külföldön már számtalan országban betiltották a fluorid-tartalmú fogkrémeket, az USA-ban pedig kötelező feltüntetni a fluoridos fogkrémek dobozán az egészségügyi kockázatokat, és azt is, hogy nagyobb mennyiségű fogkrém esetleges lenyelésekor orvoshoz kell fordulni. Ez már csak azért is nyugtalanító információ, mert a Magyarországon kapható fogkrémek és szájvizek jelentős hányada fluorid-tartalmú (aminofluoridot, nátrium-fluoridot, nátrium-monofluorofoszfátot tartalmaz), de hazánkban az esetleges negatív egészségügyi hatásaira sem a csomagoláson, sem a termékek kommunikációjában, sőt, többnyire még a fogorvosnál sem hívják fel a figyelmet. A fluorid ugyanis méreg, bár persze mérgező hatása függ a töménységtől és a bevitt mennyiségtől is.

A fluorid káros hatásairól megoszlanak a vélemények, van olyan – meglehetősen radikális – orvosi állásfoglalás, mely szerint a fluorid felelős lehet relatív jód- és C vitamin hiányért, sőt, szénhidrát-anyagcserezavart, csontritkulást, szájüregi rákot, immunbetegségeket, idegrendszeri zavart is okozhat.

 

Eszerint a fluorid veszélyes, toxikus anyag, mely lassan felhalmozódik a csontokban, míg más szakértői vélemények bagatellizálják ezt a kockázatot, és úgy tartják, a fluorid kiürül a szervezetből a vizelettel együtt, azaz a szervezet fluoridtartalma (és az esetleges túladagolás is) ellenőrizhető, kontrollálható vizeletmintával. Az enyhébb negatív tünetek esetében viszont egységes az orvosok állásfoglalása: elfogadott tény, hogy a fluorid felelős a fog foltosodásáért (fluorózisáért), a fluorid-tartalmú fogkrémek lenyelése pedig allergiát, émelygést, hányást, gyomorfájást, hasmenést okozhat.

A fluoridos fogkrém alternatívái

És bár a helyileg és optimális koncentrációban alkalmazott nátrium-fluorid vagy fluoridos fogkrém és szájvíz valóban segíthet a fogak érzékenységének megszüntetésében, ezen anyagok lenyelése gyermekek számára különösen veszélyes.

Így aztán felelős szülőként mindenképpen ügyeljünk arra, hogy az óvodában gyermekünk ne szedjen fluoridos tablettát, a fogorvosnál pedig ne kapjon fluorid géles kezelést! A gyermekek a legveszélyeztetettebbek, mert a nyelési reflexet még nem tudják szabályozni, így a fogukra felvitt gélt vagy a fluoridos fogkrémet könnyen lenyelhetik, de természetesen bárki szervezetébe könnyen juthat mérgező anyag a száj vékony nyálkahártyáján keresztül.

Ehhez kapcsolódva nem szabad figyelmen kívül hagyni az országos só-fluoridálás jelenségét sem, melyeket a gyermekkori fogszuvasodás ellen vezettek be hazánkban is, de negatív következményeiről, veszélyeiről szintén nem esik szó, (miközben Nyugat-Európában már régen betiltották).

Bár a hivatalos vélemények hazánkban még megoszlanak a fluoridos szájápolási termékek negatív hatásaival kapcsolatban, mindenképpen biztonságosabb fluorid-mentes fogkrémet vagy szájápolási terméket keresnünk!

Válogassunk például a Logona fogkrémek, gyermek-fogkrémek és szájvizek közül, hiszen a Logona natúrkozmetikumok az „Ellenőrzött természetes kozmetikum” védjegyet viselik, nem tartalmaznak szintetikus fluoridot, parabeneket, SLS-t, mesterséges színezéket, illatanyagot vagy tartósítószert. Ezek a fogápolási termékek ökológiai termesztésből származó, növényi vagy ásványi alapanyagokból állnak, így gyermekek számára is biztonságosan ajánlhatók.

Natúrkozmetikumokkal biztosan nem fogjuk kockáztatni családunk egészségét.