Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Napozási 1x1

 

Amióta Coco Chanel az 1920-as években divatba hozta a napbarnított bőrt, az emberek általában egy kreol bőrű hölgy láttán a szépségre és az egészségre asszociálnak. Kezdetben a nők és a férfiak csak a természetes barnulásnak hódoltak, aztán az 1990-es években elterjedt a mesterséges napozás, azaz a szolárium használata is.

Fényvédelem bőrtípusok szerint

Az Anyajegy Ambulancia tapasztalatai szerint az emberek jelentős többsége csak nyaralás idején hajlandó védekezni a nap káros hatásai ellen, pedig már április végétől vigyáznunk kell az UV sugárzással.

Elsőként ismerkedjünk meg a bőrtípusokkal és azok fényérzékenységével. Összesen négy bőrtípust különböztetünk meg a leggyakrabban használt felosztás (bőr-, haj-, szemszín és egyéb tényezők) alapján. 

  

I/II. bőrtípusú embereknél a bőrdaganat kialakulásának rizikója többszöröse annál, mint III/IV. bőrtípusú emberek esetén, ezért nekik fokozottan kell vigyázniuk a napozással. Az első két bőrtípus esetén egész évben ajánlott a fényvédő használata, a nyári hónapokban pedig a maximális (SPF 50+) a megfelelő. A III. típusnál közepes fényvédelem elegendő, ez SPF20-SPF30 értéket jelent. Persze a szerencsésnek mondható, IV. típusba tartozó napozók sem hagyhatják figyelmen kívül bőrük védelmét: számukra is ajánlott egy gyengébb krém használata.

A napvédő krém kiválasztásakor – és ez minden bőrtípus esetén elmondható – kiemelt figyelmet kell fordítanunk a termék összetételére is. Ha lehet, kerüljük a káros vegyi anyagokat tartalmazó fajtákat és válasszunk természetes alapanyagokból készített, natúr napvédő krémeket.

Hasznos tippek UV sugárzás ellen

Forrás: Anyajegy Ambulancia