Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Használjon esővizet!

A víz drága kincs! A gyors népességnövekedés és a fokozódó vízfelhasználás miatt Földünk vízkészletei rohamos ütemben apadnak. Ennek megállítására a folyamatosan megújuló esővíz használatával közvetlenül hozzájárulunk az édesvíz készletek megőrzéséhez.

Átlagos vízfogyasztás

Egy átlagos magyar napi vízfogyasztása 120-130 l/fő (Budapest: 150 l/fő, vízvezeték nélküli területeken 15-20 l/fő). Ez a mennyiség a következőképpen oszlik meg:

Miért jó az esővíz?

Mint láthatjuk a legtöbb ivóvizet WC-öblítésre használjuk el, ami valljuk be, hogy elég nagy pazarlás. Hiszen ezt csapadékvízzel is meg lehetne oldani, ráadásul a vízfogyasztás harmada megtakarítható lenne ezáltal. De nem csak a WC-öblítésre hasznosítható az esővíz, hanem mosásra, takarításra, kert öntözése.

A locsoláshoz általában csapvizet használnak. Még a téli időszakban a locsolásra fordított vízmennyiség elenyésző, úgy a nyári időszakban megnő a vízfogyasztása. Használjunk a növények locsolásához csapadékot, egyrészt gazdaságos másrészt a növények is jobba szeretik.

Így az esővíz hasznosításával akár 50%-nyi ivóvizet is meg lehet takarítani.

Az esővíz lágy, ezért nem kell számolnunk vízkövesedéssel. Mosás esetén a lágy vízhez kevesebb mosószert kell adni, ugyanis nem tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek megkötik a mosószer molekuláit. Nem kell esővíz esetén a mosógéphez különféle vízlágyítót vásárolni.

Hogyan gyűjtse az esővizet?

Az esővíz hasznosítása földalatti és felszíni tartályok segítségével valósítható meg. Ennek ma már széles palettája áll a vásárlók rendelkezésére, ahol mindenki megtalálhatja az igényeinek és ízlésének megfelelőt.

Föld felett tartályok

Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja az eresz alatt elhelyezett tároló, hordó. A vizet műanyag csapon vagy tömlőn keresztül ereszthetjük le a tartályokból, de kisteljesítményű szivattyúval már magasabb helyre is eljuttathatjuk az összegyűjtött esővizet. Érdemes szűrt esővizet gyűjteni a tározókba, így hosszabb ideig, minőségi károsodás nélkül tárolhatjuk a vizünket. A csapadék mennyisége területenként eltérő, ezért fontos az ingatlan földrajzi elhelyezkedése, a tető mérete és anyaga. A tető anyaga befolyásolja az összegyűjtött víz minőségét is. Fontos, hogy a felszíni esővízgyűjtőket télre leeresszük.

Földalatti tartályok

A legmodernebb megoldás az edzett műanyagból, speciálisan víztárolásra gyártott tartályok földbe süllyesztése. A talajfelszín alá helyezett tartályok ugyan a mechanikai hatásoknak kevésbé állnak ellen, de kis odafigyeléssel akár életünk végéig kiszolgálhatnak minket. A célnak megfelelően mindenféle méretben és összeszerelésben hozzájuthatunk a legkülönfélébb formákhoz. Tökéletesen megoldható akár egy komplett kerti öntözőberendezés kialakítása, illetve a lakóházak WC- tartályába és mosógépeiben való visszacsatolási lehetősége.

Van-e hátránya?

Igen, sajnos az esővízgyűjtésnek is van hátránya. Előfordulhat, hogy az esővíz a smog hatása vagy a háztetőkön felhalmozódó szennyeződések (madárürülék, ereszbe hulló falevelek) miatt nem tiszta. Érdemes tehát odafigyelni az esővíz használatára, profi technikát alkalmazni, esetleg szakértő véleményét kérni.