Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Lisztérzékenység

Orvosi definícióval: a lisztérzékenység vagy cöliákia egy genetikailag meghatározott, folyamatosan fennálló, bélrendszeri gliadinintolerancia, melyet a vékonybél nyálkahártya károsodása és felszívódási zavar jellemez.

Magyarul ez annyit jelent, hogy a búzában, zabban, rozsban, árpában lévő gluténtartalom ellen kiváltott immunreakció vékonybél sorvadást vált ki. A glutén alkoholos kivonatának része az alfa-gliadin, amely káros fehérje. Az arra érzékenyeknél a gluténtartalmú étel fogyasztása után 3-6 hónappal alakulnak ki a tünetek, és bármely életkorban előfordulhatnak.

A betegség során a vékonybél-nyálkahártya sorvadása alakul ki, amely elégtelen emésztéshez, és így elégtelen felszívódáshoz vezet.

Amikor a betegség megállapításához vizsgálatot végeznek, részben vérből úgynevezett -EMA tesztet végeznek, részben a bélboholyból eszközzel mintát vesznek, majd ezt mikroszkóp alatt vizsgálják. A kórnak megfelelően különböző képeket láthatnak, fontos, hogy a boholyszerkezet teljesen megváltozik és átalakul. A kesztyűujjszerű kiemelkedések (felszívóhám) megrövidülnek, lelapulnak, összeolvadnak, így jelentősen csökkentve a táplálékfelszívás hatékonyságát. Ma már szerencsére létezik vérteszt is, mellyel elkerülhető ez a kellemetlen vizsgálat.

Kialakulásakor többféle tünetet különböztethetünk meg, ezek lehetnek az úgynevezett klasszikus és a felszívódási zavarból álló tünetek.

Klasszikus:

 • hasmenés, (ritkán székrekedés)
 • pókhas (gázképződés, hasfali izomzat petyhüdt- főleg gyerekeknél)
 • fejlődésben való visszamaradás
 • étvágytalanság, hányás
 • pszichés tünetek

Felszívódási zavarokból kialakuló tünetek:

 • vérszegénység
 • vérzékenység
 • csontritkulás
 • csökkent kálcium felszívódás miatt fokozott görcshajlam
 • alacsony vérnyomás és testhőmérséklet
 • fertőzésekkel szembeni ellenállás csökken

A kezeletlen cöliákiának számos szövődménye alakulhat ki (pl. rosszindulatú vékonybél elváltozások, daganatképződés a nyelőcsőben és a nyirokutakban, s a már fenn említett csontritkulás).

Jelenlegi ismereteink szerint a cöliákia egyetlen gyógymódja a diéta, mely során az étrendből teljesen kiiktatjuk a gliadint. Ennek megoldása nem egyszerű, hiszen viszonylag kevés helyen szerezhetőek be az egyéb termékekből készült készítmények. Az eddig fogyasztott termékek helyett a burgonya, rizs, kukorica, szója és az ezekből előállított liszt, pehely, keményítő használata javasolt.

Fontos megemlíteni, hogy az étrend teljes átalakítása után is legalább egy év kell, hogy a sorvadt bélnyálkahártya regenerálódjon, így a megszorításokat nem szabad idő előtt abbahagyni, s élethossziglan folytatni kell. Mint minden elváltozásnál, itt is megjegyzendő, hogy nemcsak az adott betegség, hanem az egész ember gyógyítását/kezelését kell szem előtt tartani.

Az immunrendszert, elsősorban C-vitaminnal erősítsük, de ne feledkezzünk meg az antioxidánsok és az Omega-3 pótlásáról sem. Németországi és néhány magyarországi tapasztalat is azt mutatja, hogy a FitLine Basic Bio Plusnak jelentős panasz és tünet enyhítő hatása van. Természetesen ez a készítmény sem oldja meg egyik napról a másikra a problémát, sőt nem is orvosság, de rendszeres fogyasztásával a jelentkező kellemetlen tünetek gyorsan javulhatnak.

Gyalus Anna

dietetikus

Kapcsolódó cikkek


»
» Omega 3