Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Mi van a „BIO címke” mögött?

Mindennapi életünkhöz ma már nélkülözhetetlenek a tisztító és tisztálkodási szerek. Vásárláskor ízlésünknek, pénztárcánknak megfelelően igyekszünk a legszükségesebb termékeket kiválasztani. Sokan már a kosárba helyezés előtt áttanulmányozzák a termékek összetevő listáját, és tudatosan kerülik az egészségre ártalmasabb anyagokat. Az emberek többsége azonban nem ennyire tájékozott, illetve döntését tévhitek befolyásolják.

Sajnos ilyen helyzet alakulhat ki akkor is, amikor egy terméken a „természetes összetevők”, vagy „bio”, esetleg „gyógynövényeket tartalmazó” feliratokkal találkozunk.

Az illóolajokkal, mézzel, algával, gyógynövényekkel stb. kevert szappanok annak ellenére, hogy általában nem olcsók, kedveltek napjainkban, mert a természetesség és hatásosság látszatát keltik.
 

Mikor változtat egy cég a külső arculaton (márkanév, ár, csomagolás, illat) sokszor változatlanul hagyja a termék összetételét. A drágább, szebb külső tehát nem jelent jobb minőséget.

Az összetevők alaposabb, több szempontú ismeretéhez, - a gyártók által közreadott információkon kívül- a fogyasztói érdekeket védő civil csoportok (környezetvédők, tudományos kutatások) által közzétett információk megismerése is hozzátartozik.

Az említett szervezetek két fontos dologra hívják fel a figyelmünket. Az első, hogy nem minden natúrnak, illetve bio-nak reklámozott tisztálkodó szer készül valóban természetes anyagból, a második hogy a kedvező alapanyagok hiányát sokszor egészségre káros összetevőkkel pótolják.

Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakran előforduló alkotórészt, amelyek élettani hatása veszélyes, illetve növelik a betegségek kialakulásának kockázatát.
 

Ártalmas anyagok

Ásványi olajok (kőolajszármazékok, paraffinok, vazelin) A növényi olajokkal ellentétben ezek nem szívódnak fel a bőrben, akadályozzák a bőrlégzést.

Növényi olajok Tartósítót, oldószermaradványokat tartalmazhatnak. Egyes olajok erős allergének, pl. a mogyoróolaj gyerekeknél allargiát okozhat. Gyanta tartalmú anyagoknál a terpentin, kolofónium, propolisz bizonyult allergia kiváltónak.

Állati zsírok és olajok

Növényvédő- és oldószermaradványok előfordulhatnak (például a lanolinnál Lindan, amivel a juhokat kezelik).

PEG, PPG polietilén-, polipropilén-glikol (emulgeátorok, TWEEN-ek, poliglikolok, poliszorbátok, kopoliolok)

Krémek olcsó emulgeátorai, káros anyagokat vihetnek a bőrbe.

Alkil-éter-szulfátok (tenzidek)

A hajsamponok mosóaktív anyagai, gyártási okokból klórecetsavat és rákkeltő dioxánt tartalmazhatnak.

Formaldehidet leadó tartósítók (imidazolidinil-urea, Bronopol, Bronidox,DMDM hidantoin)

Felmerült a gyanú, hogy a formaldehid allergia és rákkeltő.

Anilin tartalmú festékek

Rákkeltés gyanúja áll fenn a C.I. 11 680, 15 800, 16 230, 17 200, 18 050, 18 820 festékeknél. Ezek kémiai reakciói során rákkeltő anilin képződhet.

Fragrance (parfume, illatanyagok)

Ezeket nem nevesítik a cimkék összetevő listáján, ezért nehéz őket elkerülni. Allergiát váltanak ki: perubalzsam, geraniol, fahéjsav-származékok, D-limonén. A testben felgyülemlenek a nitro és policiklikus mosusz illatanyagok.

Ajánlott olajok

Mandulaolaj

Klasszikus kozmetikai olaj, levegőn eléggé stabil, bőrön lágy érzést kelt.

Avokádóolaj

Telítetlen zsírsavakban gazdag, mégis teljesen stabil. Széles körben alkalmazott kozmetikai termék. Sok vitamint tartalmaz, főleg A-, D-, E- vitaminokat. Emulgeáló hatású, lecitinben gazdag. Tartja a nedvességet a bőrben. Még UV fény ellen is véd bizonyos mértékben.

Bogáncsolaj

Telítetlen zsírsavakban gazdag.

Barackmagolaj

Hasonlít a mandulaolajhoz, ám kevésbé stabil, lágy hatású.

Búzacsíraolaj Levegőn nem stabil, ám E-, A-, D-vitaminokban igen dús. Lecitint tartalmaz. Erős, jellegzetes illatú.

Jojobaolaj A legkeresettebb kozmetikai alapanyag, ezért drága is. Valójában folyékony viasz, telítetlen viaszokól áll. Sokszor a cetolaj helyett alkalmazzák. Könnyen, egyenletesen oszlik el a bőrön, enyhíti a kiütéseket és UV fény ellen is véd.

Makadamiadió-olaj Ausztráliai nemesdió kipréselt olaja, kiváló kozmetikai alapanyag. 24 százalék palmitoleinsavat tartalmaz.

Az összetevők részletesebb ismeretének fényében világossá válik pl., hogy olyan anyagokat is kevernek a gyártók a tisztálkodó szerekbe, amelyek nagyobb elővigyázatosságra intenek.

Figyeljünk oda jobban, milyen termékeket használunk és válasszunk egészségre kevésbé ártalmas készítményt!

Az életkor előrehaladtával ugyanis mindenképpen kifizetődöbb az egészségmegőrzésre koncentrált, tudatos vásárlás követése.
 
Tárczy Judit