Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Nyári befőttek

Összeállításunk alapján egyszerűen készíthet tartósítószer nélküli nyári befőtteket! A felhasznált gyümölcsöket ízlésének megfelelően kombinálhatja!

Cseresznyebefőtt hozzávalói

Hozzávalók: Épp csak érett, frissen szedett, kemény húsú cseresznye. Tisza ivóvíz (vagy meggylé és ivóvíz 1:1 arányú keveréke). Elkészíthető meggyel vagy szilvával is!

Szükséges eszközök:

Cseresznyebefőtt elkészítése

Ecetes szilvabefőtt

Hozzávalók: Éppen csak érett, frissen szedett, édes, kemény húsú szilva. Tiszta ivóvíz. A felöntőlé minden literéhez 50 ml, 10%-os (bio) ételecet.

Elkészítés: Az ecetes szilvabefőtt elkészítési eljárása megegyezik a cseresznyebefőttével. A részletes útmutatót lásd fentebb!

Fűszeres, vörösboros szilvabefőtt

Hozzávalók: Éppen csak érett, frissen szedett, édes, kemény húsú szilva.

Minden kilogrammnyi szilvához:

Elkészítés: A fűszeres, vörösboros szilvabefőttet ugyanúgy készítjük, mint a cseresznyebefőttet. A részletes leírást lásd fentebb!

Őszibarack befőtt

Hozzávalók: Éppen csak érett, frissen szedett, kemény húsú őszibarack. Tiszta ivóvíz. Elkészíthető almával és körtével is.

A feldolgozandó őszibarack minden kilogrammja után 100 ml kifacsart és leszűrt citromlevet vagy 2 gramm borkősavat kell a felforralt és langyosra hűlt felöntőléhez adni.

Elkészítés: Az őszibarack befőtt ugyanúgy készül, mint a cseresznyebefőtt. A részletes útmutatót lásd fentebb!

Horváth Zsófi