Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Biztonságos napszemüveg

Nem tulajdonítunk nagy jelentőséget szemünk napfény elleni védelmének, holott bizony nagy szükség lenne rá.

Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy nemcsak bőrünket kell védeni az UV sugárgáztól, hanem szemünk világát is. Egy felmérés szerint a megkérdezett emberek mindössze 5%-a tud arról, hogy  káros a szemünket érő ultra viola (UV) sugárzás. Ezért elengedhetetlen a megfelelő védelem.

Miért szükséges a napszemüveg?

Nyár alkalmával az UV sugárzás megemelkedik, ezért szemünket mindenképpen védeni kell a naptól. A szemünket érő káros hatás azonnal nem érezhető, hanem huzamosabb idő után alakul ki. Az UV -sugarak az emberi szembe jutva károsítják a szemlencsét, és fényérzékelő receptorainkat. Fokozhatják a szürke hályog kialakulását, s okozhatnak hóvakságot. Az, hogy mennyire káros a sugárzás rengeteg tényező befolyásolhatja.

Ha valaki hosszasan bámul a tűző napba, elveszítheti éleslátását, s a károsodása sem műtéttel, sem más terápiával nem hozható helyre. Fontos figyelembe venni a visszatükröződő UV energiát. Például jelentősen több UV sugárzás tükröződik vissza a hóról, mint a fűről. A szabadban történő sportoláskor, ha napellenzőt viselünk csak, jóval kevesebb UV sugárzás éri a szemet, mint például sízés közben. A hó nagyon erősen tükröz. Síeléskor a magassági hatásokat is figyelembe kell venni. Minden 300 méter magasságemelkedéssel az UV sugárzás erőssége 5%-kal nő.

Különösen a gyermekekre kell odafigyelni, hiszen ők különösen veszélyeztetettek az UV- sugárzás szempontjából. Hiszen az ő kis szemecskéjük, még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére. A gyermekek védelmére ezért fokozottabb figyelmet kell szentelni.

Milyen napszemüveget válasszunk?

Szemünk védelmével kapcsolatosan tehát elengedhetetlen a megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüveg kiválasztása. Ne a divat szerint válasszuk ki legújabb napszemüveget, hanem praktikus, tulajdonságai szerint!

Néhány egyszerű szabály segítségével, könnyen kiválaszthatja a megfelelő napszemüveget.