Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A köménymag

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó kömény – népies nevén köménymag vagy konyhakömény – a XIII. század óta Európa egyik legkedveltebb fűszernövénye. Viszonylag alacsony környezeti igényeinek köszönhetően a csapadékosabb területeken vadon is előfordul. Növekedésének első évében csupán tőleveleket hoz, a másodikban viszont már kifejlődik a fehér vagy rózsaszínes virágzat. Július és szeptember között érő termését főként gyógyászati célokra, valamint fűszerként használják.

Gyógyszer

Főzetét általában bélrendszeri problémák kezelésére javasolják. Evés előtt fogyasztva étvágygerjesztő hatású, mivel segíti a gyomornedv termelődését. Kiváló görcsoldó és szélhajtó, így puffadás, és egyéb emésztési zavarok gyors enyhítője lehet. Idegi eredetű gyomor- és szívproblémák esetén is eredményesen alkalmazható. Mivel illóolaja meggátolja bizonyos baktériumok szaporodását, torokgyulladásunk kezelésére használhatjuk a belőle készült öblögetőt. Ha főzetet szeretnénk készíteni, a mennyiség tekintetében nem kell túlzásokba esnünk. Három deciliter vízhez egy teáskanálnyi összezúzott köménymag bőven elegendő.

Fűszer

Aromája igen különleges és erőteljes, ezért egyéb fűszerekkel kombinálva ritkán érhető el harmonikus ízhatás. Kétségkívül az őrlemény zamata a legjobb, tehát ha tehetjük, szerezzünk be friss növényt, és törjük össze termését, illetve leveleit.

Sokféle fogáshoz adva kellemes meglepetést szerezhetünk vele, ám adagolásával legyünk óvatosak, mert erős aromája könnyen élvezhetetlenné teheti vacsoránkat. Már néhány szemet a káposztasalátára, vagy a párolt káposztára szórva úgy érezzük, teljesen új ételt kóstolunk, de egy kevés köménymag a szendvicskrémekkel, fűszervajakkal is csodát tehet. Ha rántott levest készítünk, az őrleményből szórhatunk egy keveset a rántásba. Belefőzhetjük még különféle levesekbe, főzelékekbe, húsételekbe. Ekkor érdemes gézlapba vagy teatojásba tenni, hogy a főzés végezetével könnyen el tudjuk távolítani a lábasból.

Nem csupán ételek, hanem alkohol tartalmú italok ízesítésére is kiválóan alkalmas. A dán köményes gabonapálinka (Aquavit) és a német köményes likőr (Kümmel) elmaradhatatlan összetevője.

Őri Katalin