Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Emésztési zavarok

Az emésztési zavarok kialakulását megelőzheti étrendjének és életmódjának egyszerű megváltoztatásával. Ha azonban emésztési zavarok tüneteitől szenved, akkor a természetes gyógyszerek gyors segítséget jelenthetnek.

 

Tünetek

A betegség leírása

A többnyire étkezés után jelentkező emésztési zavaroknak több kellemet­len tünetük van. Ide sorolható a haspuffadás, gyomorkorgás, széIgör­csök, a szellentés, a hányinger és a hányás. Sokan gyomorégéstől szen­vednek.

A táplálék megemésztéséhez a gyomor (amelynek falát nyálka­hártya védi) naponta több mint egy liter gyomorsavat termel. Ha a sav feljut a nyelőcső, azaz a garatot a gyomorral összekötő cső alsó szaka­szába, égő érzést okoz, amit gyomorégésnek neveznek.

Ez a nyelőcső­reflux.Ha a nyelőcső begyullad, a fellépő súlyos mellkasi fájdalom sokszor nem különböztethető meg a koszorúér-betegség okozta anginától.

 

Mi okozza?

A gyomorsav általában a gyomorban marad, amit a nyelőcső alsó részét izomgyűrű zárja el, amely csak azért lazul el, hogy a táplálék lejuthasson a gyomorba, azután újra szorosan összezárul. Időnként azonban nem zár tökéletesen, s így a gyomor tartalma visszajuthat a nyelőcsőbe, ami gyomorégést okoz.

A túlsúlyosság, a terhesség és a dohányzás gyengíti a záróizomgyűrűt. A dohányzás csökkenti a nyáltermelést, pedig a nyál semlegesíti a nyelőcsőbe került savat, és visszamossa azt a gyomorba. Bizonyos élelmiszerek és italok (például a csokoládé, a borsmenta, a na­rancslé és a kávé), valamint néhány gyógyszer a nyelőcső alsó részét zá­ró izom elernyedését okozza.

 

A derékban szoros ruha elszorítja a hasat, s így a gyomor tartalmát fel­felé nyomja. Ha valaki túl sokat eszik, a gyomrában nő a savtermelés, hogy a gyomor megemészthesse a többletélelmet.

A stressz vagy a nyug­talanság zavarhatja a gyomor és bél fal sima izmainak működését. Ha evés közben beszél vagy nyitott szájjal rág, levegőt nyel, ami felfúvódást és emésztési zavarokat okozhat.

A táplálékkiegészítők hatása

Próbáljon ki egykomponensű vagy komplex táplálékkiegészítőket egymás után, hogy kiderüljön, melyik segít a leghatásosabban. Mindegyiket egya­ránt szed heti receptre vagy vény nélkül kapható emésztést segítő gyógy­szerekkel együtt. A savkötő tablettákban található kalcium-karbonát is hatékony lehet az alkalmanként előforduló sawisszaáramlás során.

A gli­cirrizinmentes édesgyökér (DGÉ) segít helyreállítani a gyomor falát védő nyálkahártyát, és egyben enyhíti a panaszokat. Az Aloe vera lé gyógyír a gyulladt nyelőcsőnek. Az emésztési folyamatok elősegítéséhez - ami különösen fontos az idült emésztési zavarokkal küszködőknek - szedjen gamma-orizanolt, amely a rizskorpa olajos kivonata. Ez a táplálékkiegé­szítő a központi idegrendszer emésztést szabályozó területére hat.

Ennek kiegészítéseként szedjen kolin-, pantoténsav- és tiaminkeveréket egy hónapon keresztül. Amennyiben a tünetek nem szűnnek, keresse fel keze­lőorvosát. A kamilla régóta ismert emésztést elősegítő kiegészítő, de hasz­nálják még simaizom-görcsoldóként is központi idegrendszer emésztést szabályozó területére hat.

Ennek kiegészítéseként szedjen kolin-, pantoténsav- és tiaminkeveréket egy hónapon keresztül. Amennyiben a tünetek nem szűnnek, keresse fel keze­lőorvosát. A kamilla régóta ismert emésztést elősegítő kiegészítő, de hasz­nálják még simaizom-görcsoldóként is.

Mit tehet még?

Forduljon orvoshoz

Újabb kutatások

Egy nemrég végzett vizsgálat kimutatta, hogy a betegek 70%- ánál a cukormentes rágógu­mi rágás a csökkentette a gyomorégést. A rágógumi serkenti a nyáltermelést, ami kimossa a nyelőcsőből a gyomorsavat. Ha étkezés után megiszik egy pohár langyos vizet, hasonló hatást érhet el.

Tények és tippek

Az emésztési zavarokat a nem elegendő gyomorsav is okozhatja. Ha gyomorégése nincs, de étkezés után rendsze­resen fáj a gyomra, a hasa felfú­vódik, böfög vagy szellent, ez lehet a gond.

Próbáljon ki egy 500 mg betain-hidrokloridot és 100 mg pepszint tartalmazó táplálékkiegészítőt, amelyet egy hónapon keresztül minden étke­zés után fogyasszon el. (Mielőtt ezt elkezdené, vizsgáltassa meg magát, nincs-e fekélye, mert a betain súlyosbíthatja a fekélyt.) Ha ez a táplálékkiegészítő nem enyhíti a tüneteket, keresse fel orvosát.

 

Az étkezéseket gyógyteával fejezze be, például egy csészényi kamillából, gyömbérből, vörös­szilfából, orvosi zilizből, réti le­gyezőfűből vagy édesköményből készült teával; e növények közül többet is felhasználhat a főzet­hez. Az édeskömény enyhíti a hányingert és a bélgázok okozta felfúvódást.

Tudta?

A gyomorban lévő sósav elpusztítja a táplálékkal lenyelt kórokozókat. E nélkül a „savsorompó" nélkül sokkal fogékonyabb lenne az ember a táplálék útján terjedő fertőzésekre.

Ajánlott készítmények:

 

Vitaminsziget.com