Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A testmozgás gyorséttermei II.

Lássuk, a szakember mi alapján dönti el, jó-e egy edzőterem?

Természetesen mi is emberek vagyunk és számunkra is fontos a szubjektív benyomás, de azért van néhány szakmai szempont, amit mindenkinek érdemes szem előtt tartania.

Először is nézzük, sőt, számoljuk meg, milyen és mennyi gépet tartanak! Mit ér a legmodernebb kardio- vagy erőgép, ha fél órát kell sorba állni érte? Egy helyben toporogni az utcán vagy otthon is lehet. Ugyanilyen fontos a megfelelő mennyiségű pad, kézi súlyzó, csigás gép és egyéb kiegészítők megléte is. Ha elég kitartóak vagyunk, hamar eredményeket érhetünk el: ezért, jó előre győződjünk meg róla, hogy a későbbiekben komolyabb, nagyobb terhelést nyújtó gépek is a rendelkezésünkre állnak-e.

Az elején, ha kezdők vagyunk, rendkívül fontos lehet számunkra, hogy van-e teremedző, akitől segítséget kérhetünk a gépek helyes használatához. Nem feltétlenül személyi edzőre kell gondolni, de nem árt, ha a kezdetekben begyűjtünk néhány alapvető ismeretet, hasznos tippet egy jól felkészült szakembertől.

Érdemes megvizsgálni azt is, hogy például mekkora választékot kínálnak a különböző mozgás stílusokból, aerobik órákból! Egy jó tanács: ha csak egyféle óratípus van, érdemes tovább keresgélni. Lehet, hogy egy idő után betéve tudunk majd minden egyes mozdulatot, de húszadszorra már nagyon unni fogjuk. Kétségtelen tény, hogy vannak úgynevezett erősítő jellegű kondicionáló, alakformáló „sláger órák”, melyek sokan vesznek részt, de nem árt a változatosság, a változatos órarend már csak az emberi test harmonikus fejlesztésének szempontjából sem. Bár a monotonitás, a rendszeresség fontos, a változatosság gyönyörködtet!

Szintén fontos szempont, hogy teremben dolgozó edzők megfelelő szakképesítéssel és tapasztalattal rendelkezzenek, és az sem árt, ha ezek az információk publikusak és leellenőrizhetők.(Pl. Megtalálhatjuk képesítéseik igazolását a terem falán.)

Legyünk nyitottak: új edzésformák, gépek Magyarországon

Számomra az is mindig pozitív, ha egy klub nyitott az újdonságokra. Szakmai szemmel is szívesen ajánlom azokat a termeket, ahol új és korszerű mozgásformákkal lehet megismerkedni.

Az egyik ilyen újdonság ma a cardio gépek tekintetében a Cardio Wave, melyet valóban érdemes kipróbálni. A készülék három különböző mozgást, a far, a hát, a törzs és az alsó végtagok háromsíkú megmozgatását teszi lehetővé egy időben. 40 éve, mióta a kardió gyakorlatokhoz gépekre van szükség, csak egy síkban végezhető mozgásra volt lehetőség. A Cardio Wave azonban lehetővé teszi, hogy a felhasználó különböző lábgyakorlatok kombinációját végezhesse el a nyújtás, a távolítás és a forgatás segítségével, valamint az alsótest izomcsoportjait, különösen a farizmokat is megmozgassa. Használata könnyű és egyszerű, minden felhasználó számára ideális.

Súlyzós edzés tekintetében a Kinesis Personal-t ajánlom elsősorban azoknak, akik az egyedi és személyes testalkatuknak megfelelő, teljes körű edzésre vágynak. A Kinesis Personal egy funkcionális edzést szolgáló készülék, mellyel minden irányba az ember természetes, életszerű mozgásait lehet kivitelezni. A készülékkel az emberi test minden izma edzhető. A berendezés sokoldalúságának köszönhetően, végtelen számú mozgáskombinációra képes úgy, hogy csupán a gyakorlat pozíciójának megváltoztatásával más-más izom edzhető. Nagyon jól erősíti például a törzsizmokat. A készülék igen formatervezett, tökéletes illeszkedhet akár a lakásunk berendezéséhez is.

Edzésmódszerben a legnagyobb újdonságot most a bosu, az X-Co és a body bar jelenti. Ezen eszközök és a hozzájuk kapcsolódó edzésmódszerek korszakalkotó mivolta abban rejlik, hogy bizonytalan egyensúlyi helyzetet hoznak létre, vagyis olyan szituációt, ahol a testünknek egyensúlyoznia kell. Így a test és az izületeket körülvevő stabilizátor izmok, a testtartásért felelős posturális izmok folyamatosan, dinamikusa és statikusan stabilizálják testünket az edzés folyamán, javítva ezáltal a testtartást.

Sporteszköz, de egyben sportfelszelés is, és a fitness iparág utóbbi időszakának legnagyobb újítása az MBT cipő. Kevéssé ismert tény, de amióta mesterségesen kialakított utakon közlekedünk, és cipőt hordunk a lábunkon, a testet stabilizáló izmok kikapcsoltak, vagy alig működnek. A mezítláb járás közben kifejlődött ideg és izomrendszerünk az egyenes talajon nem azt az ingert kapja, ami a tökéletes működéséhez szükséges, ezáltal bizonyos izomcsoportjaink nem, vagy csak részben vesznek részt a mozgatóapparátus munkájában. Ettől ezek az izomcsoportok elgyengülnek és nem látják el tökéletesen a feladatukat. Ezt a többi izom egy darabig még kompenzálja, vagyis átvállalja a gyenge izmok munkáját, viszont ettől az izomegyensúly felborul és kellemetlen tüneteket okoz a testünkben. A fiziológiás lábbeli testünket egy természetes talajhoz hasonló instabil közegbe helyezi, melyre szervezetünk fokozott izomaktivitással reagál, ez által megerősíti az izületeket, javítja a testtartást, az anyagcserét, és lehetővé teszi a helyes járásmintát. Összességében az egész testre pozitív hatással van.

Ne feledjük tehát, az ember alapvető igénye a MOZGÁS! Bár a fent említett edzésmódszerek, gépek jelentik ma az igazi újdonságokat az edzőtermekben, a sportolni vágyók igényei folyamatosan változnak. Lassan az eszköz- és kelléktár elér egyfajta határt, ahonnan már nehéz újdonsággal szolgálni. A továbbfejlődés iránya ezért nem a technikában, hanem az edzőkben, a sportszakemberekben keresendő majd. Egy jól felkészült edző, egy helyesen megválasztott mozgásprogram és a speciális, korszerű technikák alkalmazása jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a sporthoz való hozzáállásunk pozitív legyen.

Katus Attila

Életmód szakértő