Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Hogyan válasszunk óvodát?

Kisgyermekes szülők tudják, hogy mennyire fontos dolog szinte az egész család életében az, amikor a gyermek óvodába kerül. Amennyiben lehetőség nyílik óvodai választására több szempontot is érdemes figyelembe venni. A lehetőség szerinti választás megkönnyítésére, összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat.

A választást természetesen nagymértékben befolyásolja, hogy mi közül választhatunk. Szerencsés esetben egy adott településen, főleg nagyobb város esetén több óvoda és iskola is található. Az a lehetőség is bővítheti a választékot, ha a szülőknek lehetősége van arra, hogy a gyermeket egy közeli településre akár a munkába járás kapcsán át tudják hordani. Nem egy esetben több szülő összefog, és felváltva hordják át egy nem messzi településre gyermekeiket, mert az adott intézmény valamilyen pluszt biztosít a diákok részére. Vannak olyan családok is, ahol ez ügyben a nagyszülők tudnak besegíteni.

Abban az esetben, ha úgy dönt a kedves szülő, hogy a gyermeket nem helyben járatja óvodába vagy iskolába, akkor érdemes mérlegelnie, hogy a mostani megoldás mennyire biztosan fog a rendelkezésére állni a későbbiekben. Ha például bizonytalan, hogy a következő évben is át tudja-e hordani az anyuka gyermekét a szomszéd városba, sőt valószínűbb, hogy nem, akkor el kell gondolkozni, hogy egy rövidebb időszakra érdemes-e az adott intézménybe járatni a gyermeket, mert elképzelhető, hogy a közösségváltás, főleg egy nagyon zárkózott és visszahúzódó gyermek esetén óriási megrázkódtatást jelenthet. Az átállás kapcsán azt is figyelembe kell venni, hogy milyen módszerrel tanult eddig a gyerek, tehát milyen rendszerben kezdték el feldolgozni a tananyagot és mekkora teher a tanulmányokat egy másik módszerrel folytatni, vagyis bepótolni az új közösséghez képest a lemaradást.

Ha van nyílt nap az intézményben, látogassunk el és beszélgessünk az oda járó gyerekkel és pedagógusokkal egyaránt. Az is hasznos, ha lehetőség szerint nem csak nyílt napon látogatunk el. Ha lehet, minél jobban nézzünk szét az épületben, mert fontos az is, hogy milyen az intézmény felszereltsége. Az óvodában mennyi és milyen játékok vannak? Hogy néznek ki a gyermekek által használatos helyiségek? Ezeknek a helyiségeknek milyen illetve mennyire korszerű a berendezése? Milyen az óvodai udvar rendezettsége és felszereltsége játékok szempontjából is? Mennyire "gyermekbarát" az intézmény légköre? Ugyan így érdemes megnézni, hogy milyen az iskola udvara? Mennyire korszerűek és felszereltek a tantermek? Mennyire felszerelt a tornaterem? Milyenek a gyermekek által használatos helyiségek? Iskola választás esetén is gondolkozzunk el azon, hogy mennyire "gyermekbarát" az adott intézmény?

Mindenképpen kérdezzünk rá, hogy vannak-e különböző szabadidős tevékenységi lehetőségek? Vannak-e szakkörök, tanfolyamok és ezek pluszdíjazásúak, vagy térítésmentesek? Az is érdekes lehet, hogy iskola esetén például van-e lehetőség testnevelés óra keretében úszásoktatásra. Van-e tagozat az iskolában? Óvoda esetén is kérdezzük meg, hogy vannak-e valamilyen pluszszolgáltatások? Az a lényeg, hogy járjuk végig, milyen pluszt tud nyújtani az adott intézmény gyermekünknek, és ez mennyibe kerül? Persze azt is vegyük figyelembe, hogy az adott plusz foglakozások érdekesek lehetnek-e a gyermek számára. Például hiába van egy iskolában zenei tagozat, ha a gyermekünknek inkább a sport érdekli.

Érdekes lehet az is, hogy az adott intézményben milyen módszer szerint tartják az órákat, foglalkozásokat? Ez főleg akkor érdekes, ha a hagyományos módszerektől eltérnek. Ilyen esetben különösképpen kérdezzünk rá, hogy ez mivel jár, mit jelent a gyakorlatban. Fontos, átlátni, hogy az adott módszer mennyire igazodik gyermekünk személyiségéhez?

Célszerű érdeklődni az adott intézménybe járó gyerekektől és szüleiktől egyaránt. Kérdezzünk rá, hogy a gyerek/gyerekek jól érzik-e magukat ott és a szülőktől, hogy milyen a kapcsolatuk az intézményben dolgozó pedagógusokkal.

Forrás: Nevelési tanácsok >>