Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Különféle masszázsok

A mai rohanó, stresszel teli hétköznapokban mindenkinek szüksége van a masszázs jótékony hatására. Rövid összefoglalásunkból bemutatjuk a 3 legismertebb és legelterjedtebb masszázsfajtát.

A masszázs az egyik legegyszerűbb és legtermészetesebb módszer, amellyel betegségeket előzhetünk meg, megőrizhetjük egészségünket, teljesítőképességünket, szépségünket.

Egész szervezetük működését befolyásolja. Feszessé teszi, vagy ellazítja az izmokat, javítja a vérkeringést, enyhíti számos megbetegedés tüneteit, panaszait. Hatással van belső szerveinkre, bizonyos hormonjaink termelődésére, emésztőrendszerünk működésére, anyagcserénkre, elősegíti szervezetünk méregtelenítését. Aromaterápiával együtt alkalmazva jótékony hatása tovább fokozható.

Sokféle masszázs létezik, de minden masszázs célja a szervezet testi- és lelki regenerációjának támogatása, és öngyógyító erőinek fokozása.

Kétféle alap masszázstechnikát tartunk számon:

 

A két alap masszázsfajtából számos különféle masszázstechnika fejlődött ki.

Thai masszázs

Távol-keleti, ősi, tradicionális masszázsfajta, amely több száz éves hagyományokon alapul. A thai masszázs célja az izmok nyújtásával, nyomásával, különböző testhelyzetek felvételével, a szabad energiaáramlás biztosítása, fájdalmak és merevségek oldása, rugalmas, hajlékony, elengedett állapot létrehozása.
A kezelés során nem használnak sem masszázsolajat, sem masszázskrémet. A masszázs a talajon elhelyezett matracon történik, könnyű, kényelmes ruhában, fekvő illetve ülő testhelyzetekben. A meditációs kezelésbe beépülnek a kínai reflextan, az ayurvéda elemei, az élettani pontok ismeretei. A masszőr az izmok gyúrása helyett a meridiánvonalakon dolgozik, az akupresszúrás pontokat ingerli, ún. nyomásos technikával.  A tenyerén kívül a térdét, talpát is használja. A masszázs során az egész testet kezelik, fejünktől a lábujjakig, ami sajátos koreográfia szerint zajlik.

Shiatsu masszázs

Elnevezése a japán shiatsu szóból származik, melynek jelentése ujjnyomás. Az akupresszúrának és a masszázsnak egy speciális kombinációja, de megtalálhatóak benne a jóga bizonyos elemei is. Technikája Japánban fejlődött ki, de gyökerei egészen az ősi tradicionális kínai orvoslásig nyúlnak vissza.
A masszázs során elsősorban az ujjak nyomását alkalmazzák a test meridián pontjain. Ám nemcsak ujjnyomással, hanem egyéb testrészek (könyök) is szerepet kapnak a masszázs alkalmával. Technikának alapja az energia. Biztosítsa az energia szabad áramlását, és a test energia kiegyenlítődését, és megfelelő elosztását a test meridián rendszerében. Vagyis a fejünk tetejétől a lábujjainkig minden testrészünkre kiterjed.
Az egész embert kezeli, így rengeteg szervi problémára és betegségre kínál megoldást, gyógyulást. Különösen alkalmas mozgásszervi elváltozások gyógyítására, de hatékony a belső szervek és az idegrendszer kezelésében is. Használják még migrén, hátfájdalmak, nyak és vállmerevség, illetve anyagcsere zavarok esetén is.

Svédmasszázs

A svédmasszázs az előző kettő masszázsfajtával ellentétben a nyugati hagyományokon alapuló masszázsfajta. A klasszikus svédmasszázs az egész testre kiterjed, az izmok, inak, és ízületek átmasszírozására irányul. Elősegíti a mozgásfunkciók helyes működését, ellazítja a fájdalmasan feszülő, görcsös izmokat.
 
A legelterjedtebb fogásai a gyúró, dörzsölő, simító és rezegtető mozdulatok. A masszőr először felszínes és mély simítások alkalmazásával segíti elő a test általános ellazulását. A simító mozdulatok segítségével egyenletesen eloszlatja a masszázsolajat a testen. A mélysimítások mindig a szív felé irányulnak, amik segítik a vérkeringést és testnedvek keringését. A simító mozdulatok után a gyúrás következik a háton, a mellkas felső részén, a lábon és a fartájékon.
 
 
A gyúrás ellazítja az izmokat, szétválasztja a merev izomrostokat, fokozza az izmok vérellátását, serkenti a vérkeringést. A rezegtető mozdulatok lazítanak és stimulálnak. Az izmok tonizálására az ütögetés különféle formáit alkalmazzák, melyek lehetnek erősek, enyhék, lassúak vagy gyorsak egyaránt. A dörzsölés két ujjal történik a test speciális pontjain. A masszázs során többnyire napraforgó-, bogáncs- vagy kókuszolajat használnak. A kezelés általában masszázságyon történik, de földre terített szivacson, matracon is végezhető.
 
Kincses Fanni