Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Ép fogak egy életen át

Míg a természeti népeknél a fogszuvasodás igen ritka jelenség, a modern világban alig akad olyan ember, aki ne küzdene efféle problémákkal. Az okokat a nyugati típusú étrend háza táján kell keresnünk.

Itt azonban nem csupán a „főbűnösnek” kikiáltott édességekre kell gondolnunk, hiszen már egy ártalmatlannak tűnő vajas kenyér hatására is megindulhat szánkban a saverózió.

Mitől romlanak el fogaink?

A fogszuvasodás a szájüregünkben élő baktériumok működésére vezethető vissza. Ezek ugyanis bizonyos ételekből savat és ragacsos anyagot termelnek, amely csökkenti a száj ph-értékét, megfelelő környezetet teremtve a fogzománc károsodásához és a romlás folyamatának beindulásához. A sav hatására ásványi anyagok oldódnak ki a zománcból, amely elvékonyodhat és áttörhet.

Savasító élelmiszerek

Nem mindegy tehát, hogy milyen ételeket fogyasztunk, hiszen míg egyesek erőteljesen savasító hatásúak, mások kevésbé okoznak szájüregünkben ph-érték eltolódást. Általánosságban elmondható, hogy a fogszuvasodás szempontjából a szénhidrátok – az egyszerű cukrok és a keményítő – a legveszélyesebbek, így a tészták, a fehér és a barna kenyér, valamint a cukros üdítőitalok a savasodást okozó ételek élvonalába tartoznak.

Talán meglepő, azonban igaz az a tény, hogy a korábban fogtisztító hatásáról elhíresült alma és a többi savas gyümölcs is kifejezetten káros lehet!

Persze nem csupán a szénhidrátok okolhatók fogaink siralmas helyzetéért, hiszen a modern táplálkozási szokások ugyanolyan súllyal esnek latba. A többszörösen feldolgozott, vitaminmentes élelmiszerek fogyasztása is súlyosbítja a problémát, az étkezések közötti nassolás pedig újabb savtámadások forrása lehet.

Hogyan őrizzük meg fogaink épségét?

A szénhidráttartalmú élelmiszerek elhagyása természetesen nem megoldás, azonban jó eredményt érhetünk el táplálkozási szokásaink megváltoztatásával, rendszeres fogtisztítással, valamint a vitaminok és az ásványi anyagok – akár étrend-kiegészítőkkel történő – pótlásával.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amely segítségünkre lehet fogaink épségének megóvásában.

Források: Dental.hu

Őri Katalin

Kapcsolódó cikkek


»
» Szájápolás
» Rémes krémek