Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Előzzük meg a pelenkakiütést!

A babák bőre érzékeny, ezért a legtöbbjükön kialakul a pelenkakiütés általában az első két évben. Pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne a probléma!

A baba bőrének vastagsága a felnőttének alig ötöde, a verejték- és a faggyúmirigyek pedig még éretlenek, nem teljesen működőképesek, így a környezeti ártalmaknak, hőnek illetve fertőzésnek könnyebben ki van téve. Emiatt a csecsemő bőre hajlamosabb a szárazságra és az irritációra. A legtöbb újszülött életének első pár heteiben ki is alakul valamiféle kiütés vagy pörsenés, bár ezek kezelések nélkül is elmúlnak. Anyajegyek is ideig-óráig tartanak.

A pelenkakiütés akkor jelentkezik, amikor a popsi és a nemi szervek környékén lévő bőrfelület a vizeletbe és a székletben lévő irritáló anyagokra reagálva vörössé, gyulladttá válik. Korai fázisban a kiütés vöröses foltok formájában jelentkezik a baba popsiján vagy a nemi szervek körül, de lehet általános, teljes területre kiterjedő vörösség is. A bőr fájdalmasnak látszik, és tapintásra forrónak tűnhet, és lehetnek rajta foltok, pattanások és hólyagok.  

Mikor jelenhet meg?

Általában akkor jelenik meg, amikor a baba hosszabb időn keresztül érintkezik a széklettel és a vizelettel, ami előfordul, hiszen a baba pelenkát hord. A vizeletben lévő ammónia és a székletben lévő baktériumok irritálhatják, égethetik a bőrt. De előfordulhat gyomorrontás miatti hasmenés, valamint az étrendben bekövetkezett változás, például amikor az elválasztásra kerül sor, anyatejről tápszerre vagy szilárd táplálkozásra térnek rá, nagyon valószínű, hogy a gyermek széklete pelenkakiütést fog kiváltani.  

Ugyanakkor nagyon sok esetben tapasztalható kiütés, egy szappantól, habfürdőtől, törlőkendőtől melyben a vegyi anyag és az alkoholtartalom irritálja a baba bőrét. Ezért is fontos olyan babakozmetikumot keresni, ami természetes öko alapanyagokból készül. Ma már számos ilyen termékkel találkozhatunk, így nem kell messzire menni érte. Az a legjobb, ha az árú viseli a BDIH (ellenőrzött természetes kozmetikum) minősítést. S mindez miért fontos? Az épp elolvasott gyakori bőrirritációk és kiütések miatt. A nem "ellenőrzött természetes kozmetikum" (BDIH) minősítésű készítmények tartalmazhatnak olyan vegyi összetevőket, melyek kicsi molekulasúlyuk révén bekerülnek a véráramba, és allergiát okoznak. Ezt pedig jobb esetben csak akkor lehet elkerülni, ha természetes alapanyagú kozmetikumokat használunk.

A pelenka megválasztása szintén nagyon fontos. Hiszen a pelenka vagy a műanyag nadrág nem engedi, hogy levegő jusson a baba bőréhez, így akadályozza a kiütés gyógyulását, és az irritáció egyre rosszabbodik. 

Hogyan kezeljük a problémát?

Ritkán válik súlyossá, ám ha nem kezelik a problémát, akkor el is fertőződhet. Legfontosabb, hogy a gyermek pelenkáját minél sűrűbben cseréljük ki, ha pisis vagy kakis lett. Az újszülött pelenkáját napi 10-12 alkalommal kell cserélni, a nagyobbakét pedig 6-8 alkalommal. Alaposan meg kell tisztítani a pelenka alatti területet, melyet előröl hátrafelé kell, és nem szabad kihagyni az apró redőket sem.

Ha eldobható pelenkát használsz, azt lazán tedd a gyerekre és kissé vágd be a lábak körüli gumis részt, hogy bejuthasson a levegő. Ne használj műanyag nadrágot, mert az nem engedi keringeni a levegőt a pelenka alatt. Ha pamut- vagy tetrapelenkát használsz, tegyél belülre egy pelenkabetétet, amely távol tartja a nedvességet a baba bőrétől, s ezzel megelőzi a kiütést. A tetrapelenkát főzéssel kell sterilizálni, vagy mosás előtt pelenkáztatóba kell tenni. Ezután kímélő biológiai mosóporral kell kimosni. 

Ha már kialakult

Már akkor kezdje el a kezelést, amikor a legapróbb vörösség vagy irritáció megjelenik. Tisztogassuk le az érintett területet, fordítsunk külön gondot a ráncokra és redőkre. Aztán finoman szárítsuk meg a baba bőrét. Kenjük be a területet az orvosunk által megkérdezett pelenkakiütés elleni krémmel, amely hűsíti és egyben gyógyítja a baba bőrét.

Forrás: June Thomson: Anyajegyek, kiütések és más bőrproblémák. Hajja & Fiai Könyvkiadó, 2006.  

Összeállította: Koczka Kinga