Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Tanácsok megfázás esetén

A betegség fellobbanása előtti figyelmeztető jelek (enyhe torokkaparás, némi váladék, levertség, tompaság) észlelésekor, vagy egy fárasztó, kimerítő nap után jó szolgálatot tehet a forró fürdő.

Az illóolajok legegyszerűbb használati módja, ha valamilyen módon a levegőbe jutatjuk. Az orrunkon keresztül azonnali hatást fejt ki szervezetünkre, a légutakra, tüdőnkre, stb. és természetesen a lelki állapotunkra is.

Ez az egyetlen érzékszervi működésünk, amelynek révén a központi idegrendszer közvetlen kapcsolatban áll a külvilággal.

A szagingerekkel szemben "védtelenek" vagyunk, mert közvetlenül agyunk legősibb részébe, a limbikus rendszerbe jutnak el jelentős befolyást gyakorolva életműködésünkre, ezáltal közérzetünkre, viselkedésünkre.

Az illatokat nem csak az orrunkkal érzékeljük azonban hanem a bőrünkön keresztül is. A sértetlen bőrfelületen keresztül az illóolajok bizonyítottan, 15-20 percen belül bejutnak a vérkeringésbe. Így az egész szervezetre jótékonyan hatnak.

A gyógyító hatású anyagok szervezetbe jutásához és beépüléséhez mindig szükség van úgynevezett vivő- vagy hordozóanyagra. Ez az illóolajak esetében a tej vagy a méz.

Néhány csepp illóolajat (eukaliptusz, kakukkfű, levendula, menta, rozmaring, ezekhez érdemes még nyugtató hatású olajokat is adni a könnyebb elalvás érdekében: bazsalikom, jázmin, kamilla, narancs, mandarin) tegyünk 1dl tejbe és öntsük a meleg fürdővízbe.

Úgy 20 perces fürdő és rövid szárítkozás után irány az ágy. A szervezet belső hőjének emelése segít a kórokozók leküzdésében. A kiadós izzadás érdekében jól takarózzunk be, sőt még egy praktikát bevethetünk, a sült citromot. A kis lángon, barnásra sütött citrom leve ugyanazt az anyagot tartalmazza (szerves formában), mint a laboratóriumban előállított aszpirin (immáron szervetlenül)! Nagyszerű izzasztó és antibakteriális hatású.

Hársfa- és bodzateával fokozhatjuk az izzadást. Torkokfájás esetén javallott még a nyak bekötése és a régi bevált forrótejes méz elkortyolgatása.

De ne felejtkezzünk meg a csodálatos C vitaminról (amiből érdemes ilyenkor a megszokottnál nagyobb adagot fogyasztani, de ezt inkább napközben és ne este tegyük mert esetleg élénkítő hatásával megakadályozza az esti nyugodt pihenést) az echinaceáról és a probiotikus készítményekről sem melyek kedvezően hatnak immunrendszerünkre.