Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Téli bőrápolás

A téli hónapokban még nagyobb kihívások érik bőrünket. Ha elhanyagoljuk, akár hosszú távú problémákat is okozhatunk magunknak. Többek között az időnkénti száraz viszketés, először állandóvá, majd fájdalmassá válhat.

A zord időjárás, a vitaminokban szegényebb táplálkozás, a kevés mozgás a szabad levegőn, a napfény hiánya egész szervezetünket megviseli. A tél nyomai mégis leginkább bőrünkön tükröződnek. Arcunk színe sápadttá válik, ellenálló-képessége csökken, könnyen kialakulnak rajta apró gyulladásos pontok.

Télen a nagy hideg, a szél, a , az ónos eső, a köd, valamint a központi fűtés miatti száraz levegő okozhat bőrártalmakat. Legfontosabb feladat a bőr védelme az időjárás viszontagságai ellen. Ebben az évszakban nappalra viszonylag kisebb víztartalmú, zsírosabb krémeket használjunk.

Védelem: különösen sportoláskor és éjszaka

Főleg a téli sportolások alkalmával szükséges, hogy a nappali krém ne szívódjon teljesen a bőrbe, hanem vékony védőréteget képezzen az arcon. Ilyenkor azonban fokozottan ügyelni kell arra, hogy az éjszakai krém már ne akadályozza a bőrlégzést, kizárólag jól felszívódó anyagokból álljon.

Óvni kell bőrünket a hirtelen nagyfokú hőmérsékletváltozástól is, mivel többek között a bőr kis ereinek bénulását okozhatja.. Ez különösen azokra vonatkozik, akiknek könnyen kipirul az arcuk, orruk; e területeken egyre több hajszálvékonyságú ér keletkezhet. A téli hidegből ne menjünk egyenesen a meleg kályhához vagy fűtőtesthez. Természetesen ez fordított sorrendben ugyanolyan veszélyes.

Összehúzódó erek

Bőrünk szépségéhez szükséges napi vitaminok:

A hidegben a bőr erei összehúzódnak, kevesebb vér kerül a test perifériáira: a kezekbe, a lábakba, az orrba, a fülkagylóba. A szűk kesztyű vagy cipő tovább rontja a helyi vérkeringést. A rossz vérkeringésű végtagok könnyebben szenvednek fagyási sérülést. Ezért fontos, hogy a kesztyű és a lábbeli elég bő legyen.

Együnk szépségünkért

Télen a zöldségek, gyümölcsök választéka fokozatosan szűkül, vitamintartalmuk a tárolás és szállítás folytán egyre csökken. Ne csak a táplálék megfelelő összetételéről gondoskodjunk, hanem különböző vitaminpakolásokkal igyekezzünk bőrünket ápolni a vitaminhiányokból adódó bőrelváltozások elkerülése érdekében.