Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Pancsoljunk egészségünkre! - Wellness szolgáltatások II.

Függetlenül attól, hogy van-e vagy nincs gyógyvizes medence egy-egy wellness-szállóban, biztosan adódik alkalom a csobbanva gyógyulásra. Megfáradt csontjaink felüdülnek az értő, gondos kezektől.

Emberek tömegei tartanak a víz felé. Hajtja őket a felfrissülés vágya a nagy melegben. Ismerős a kép, kivel ne történt volna már meg. Közben pedig bele sem gondolunk a víz összetettségére. Fizikai tulajdonságai – hőmérséklet, nyomás, felhajtó erő – hatnak szervezetünkre. Használjuk ki ezeket, és gyógyuljunk, szépüljünk segítségükkel. Hidroterápiának nevezzük ezt a kezelést, ha különösebb ásványi anyagot nem tartalmazó vízzel végzik. Persze, aki kúrálni szeretné magát, valószínűleg kipróbál majd más kényeztető kezeléseket, masszázsfajtákat, pakolásokat is. De ne szaladjunk a dolgok elébe, íme néhány vizes kezelés a teljesség igénye nélkül:

Súlyfürdő – kíméletes és hatékony

Nyakunknál, hónaljunknál fogva lógni valahol, elég ijesztő. De, ha mindezt 35°C körüli vízben tesszük, hasznos és kellemes is lehet. A gerincoszlop betegségeire kiválóan hatásos súlyfürdő esetén a kezelt derekára vagy bokájára még súlyokat is erősítenek, hogy a csigolyákat széthúzzák egymástól. A víz hőmérsékletének köszönhetően a szalagok ellazulnak, a felhajtó erő pedig 7-10 kg-mal csökkenti súlyunkat. Így a lábfejünkre nehezedik a legnagyobb nyomás, amely felfelé fokozatosan csökken, megkönnyítve a vér szív felé áramlását.

Váltófürdő – a klasszikus

Már Kneipp atya is előszeretettel alkalmazta a váltófürdőt. A test végtagjait kezelik váltott, hideg-meleg vízsugárral. Alkalmazásakor arra kell ügyelnünk – amennyiben otthon próbálnánk ki –, hogy mindig meleg vízzel kezdjük és hideggel fejezzük be, és a sugarak közti hőmérsékletkülönbség legyen legalább 20°C.

Szénsavas fürdő – csiklandoz és relaxál

Téved, aki azt hiszi, a szénsav csak káros lehet. Az ilyesfajta folyadék fogyasztását valóban jobb, ha kerüljük, azonban fürödni ezernyi apró buborékkal testünkön, kifejezetten hasznos és üdítő élmény. Ráadásul hatására fokozódik a bőr széndioxid telítettsége, lelassul a szívműködés, végül, de nem utolsósorban csökken a vérnyomás és a szív terhelése.

Tangentor vagy víz alatti sugármasszázs – erősít és szépít

Letapadt izmok a vállban, fájó hát. Ismerősek a tünetek? A tangentor megoldás lehet a problémára. Mindig egyénileg alkalmazzák a következő módon: a csőből áramló vizet a szakember a legyengült testrészre irányítja. Mindamellett, hogy helyreállítja a bőr normál állapotát, felszabadítja a letapadt szöveteket, erősíti a legyengült izmokat.

Aromafürdők – az elbűvölők

Ötvözi az illóolajok és a víz jótékony tulajdonságait. Finoman örvénylő, 35°C-os vízbe csepegtetik az illóolajokat. Természetesen a gyógyító növényektől függ a kiváltott hatás:

Jacuzzy vagy légbuborékfürdő – frissít és élénkít

Az előbbi tangentornál gyengébb hatást válthatunk ki a légbuborékfürdővel. Alkalmazásakor olyan medencében foglalhatunk helyet, aminek oldaláról és fenekéről egyszerre áramlik be a víz és levegő keveréke. Segíti a hámréteg megújulását, a faggyúmirigyek kiürülését és szintén javítja a vérkeringést is.  

Hidromasszázs - a narancsbőrt eltüntető

Az izmok és ízületek jóbarátja, ám a cellulitisz ellensége a hidromasszázs. A 35 °C-os víz folyamatosan örvénylik a teljes test körül. Egyfajta lágy és pulzáló masszázsként kell elképzelni, amit megkoronáz a vízben érzett súlytalanság. Serkenti az anyagcserét, nyirokkeringést, valamint fájdalomcsillapító és nyugtató hatása is ismert.

Szauna – a nagy öreg

Kialakulását kétezer évre saccolják, de csak körülbelül ezeréves írásos emlékünk van róla. Bár a finnek közül sok nagyszülő korú lakos elmondhatja magáról, hogy ő a házi szaunában született, elsősorban mosakodás céljából jött létre. Mára az egészséges életvitel és a szórakozás egyik közkedvelt formája és talán jelképe is egyben. Rendkívül egészséges, ám, mint a mi pálinkánkról erről is megjegyzendő: „Kismértékben egészséges, nagymértékben káros!” Pedig, ha megfelelően alkalmazzuk edzhetjük vele szívünket, javíthatjuk vérkeringésünket és immunrendszerünket is, kiváló segítőtárs a méregtelenítésben és az izomláz leküzdésében.

Vetró Rita