Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Ne félj- minden rendben lesz!

Sose felejtem el az anyukák vérfagyasztó történeteit a szülésről. Erről a meghitt, boldog pillanatról szinte reszketve számoltak be, mintha még most is éreznék a fájdalmat. Ezek után ki ne félne a szüléstől?

Éppen ezek az élménybeszámolók miatt alakulhat ki szorongás, félelem a leendő anyukákban. Mivel társas lények vagyunk és szeretünk beszélgetni, szinte elkerülhetetlen, hogy a szülésre terelődjön a téma. A sok boldog történet mellett mindig akadnak olyanok, akik a fent említett rémtörténetekkel borzolják a kedélyeket. Sajnos ezek az anyukák nem gondolnak arra, milyen következménnyel járhat az ő sajátos beszámolójuk. A legjobb megoldás, az egyik fülünkön be, a másikon ki taktika. Higgyétek el ez a leghasznosabb!

Szorongás leküzdése

Rettegés, szorongás, félelem a szüléstől, a felelősség vállalástól, az új helyzettől - és még sorolhatnám. Testileg és lelkileg is fel kell készülni az elkövetkező időkre. A fizikai állapot megerősítése érdekében érdemes eljárni terhestornára, kismamajogára, úszásra. Kinek melyik a szimpatikusabb! Segítségükkel enyhíthetők a fájdalmak, felkészülhetünk a várandósságra, szülésre, szülés utáni gyors regenerálódásra.

Mindez azonban nem elég, lelkileg is rá kell hangolódni. Nagyon sok olyan nő van, aki a boldog pillanatok mellett szorong és fél attól, hogy meg tudja-e állni a helyét. Persze vannak olyanok is, akiknek ez egyáltalán nem okoz gondot, és még véletlenül sem törik a fejüket ezen – ez a kisebb százalék. A segítség szerencsére nincsen messze! Kismamaklubokban, terhes tanácsadáson, éppen az esetleges nehézségekre készítik fel a leendő anyukákat. Itt szakemberek mondják el, mi a teendő szüléskor, a szoptatásakor, a csecsemő gondozásakor, stb.

Terhesség alatti depresszió

A tévhittel ellentétben már a terhesség alatt is kialakulhat depresszió. Éppen a fent felsorolt félelmek miatt. Sajnos egyre több kismama küzd vele. Közvetlen hatása a magzat fejlődésére még nem ismert. A legjobb, ha minél hamarabb felismerjük és segítséget kérünk. Súlyosabb eseteknél gyógyszeres kezelésre is sor kerülhet. Megoszlanak a vélemények az antidepresszív gyógyszerek kapcsolatban: igaz, nincsenek konkrét kutatási eredmények, hogy káros hatással lennének a magzatra, de sokan fenntartással fogadják.

Szülővé válás

Szülő leszel, mikor megszületik gyermeked - de nem biztos, hogy a változásokra lelkileg megfelelően fel vagy készülve rá. A szülővé válás útja lemondássokkal, de ugyanakkor rengeteg örömmel, boldogsággal jár. A baba érkezésével megváltozik a szülők kapcsolata. Mikor már egy gyermek van a családban, kevesebb idő jut egymásra. A megszokott ritmus, az eddigi életvitel teljesen átalakul. Most már nem egymáshoz, hanem a kicsihez kell alkalmazkodni. Nem baj, ha nehezebben kezeled a változásokat, a kilenc hónap alatt remélhetőleg sikerül megszoknod az új helyzetet.

Szülés utáni depresszió

Tudta?
  • A kutatások összefüggést mutatnak a kismama DHA szintje és a szülés utáni depresszió között.
  • A terhesség alatti és utáni Omega-3 készítmény szedésével csökkenthető a szülés utáni depresszió kialakulásának esélye.

A szülés utáni depresszió majdnem minden tízedik édesanyát érinti, már akár a szülést követő 3. hónapban is kialakulhat. De mikor is beszélhetünk róla? Ha a baba érkezését követően több mint 1 hónapon keresztül kedvetlenség és ürességérzet jellemző az anyukára.

A legtöbb édesanya nem érzi a kötödést, a szeretetet a gyermeke iránt és ezért bűntudat furdalja. Nem tud megbarátkozni az új helyzettel, a bizonytalansággal, a felelősséggel és magával a gyermekkel. Sajnos a legtöbb nő nem mer beszélni problémájáról, mert szégyelli. Pedig épp az lenne a megoldás, ha párjával, családjával vagy egy szakemberrel megosztaná félelmeit. Ne féljünk segítséget kérni!

Koczka Kinga