Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Gyermekeink étkezése

Öt trükk hogyan vegyük rá gyermekeinket az egészséges táplálkozásra

 

Ha valaha már küzdöttek azzal a problémával, hogy a napi szükséges gyümölcs és zöldség adagot beiktassák gyermekük étrendjébe, vagy azért aggódnak, mert gyermekük egészségtelen ételeket szeretne enni, ne adják fel!

 

Mint anya és egyben természetes gyógymódokat alkalmazó orvos, mestere lettem az egészséges család megvalósításának célja és a hétköznapi élet adta problémák összeegyeztetésének. Mivel az ideáim nem változtak meg, kénytelen voltam új, gyors és egyszerű módszereket találni arra vonatkozóan, hogyan lehet egyszerre megvalósítani családom egészséges táplálását, ugyanakkor boldogságát.

 

Tanulmányok bizonyítják, hogy az életre szóló étkezési szokások a korai életévekben alakulnak ki és a szülők befolyásolják legerősebben a gyerekek választásait. Ezt szem előtt tartva kidolgoztam néhány módszert, melyekkel biztosíthatom gyermekeim egészséges táplálását, illetve az étkezés egyidejű élvezetét:

 

 

1. Legyen realisztikus!

 

Amikor a legnagyobb gyermekem elkezdte az iskolát, egy sor új és egészségtelen nassolnivalót fedezett fel. Ne próbálja meg elrejteni a gyermekek elől azokat a dolgokat, amiket szeretnek, inkább ajánljon fel helyettük egészséges alternatívákat, például otthon készített gyümölcsleveket, teljes kiőrlésű lisztből készült édességeket a finomított lisztből készítettek helyett.

 

 

2. Ne adja fel!

 

Milyen különös: az egyik nap gyermekeim behabzsolják a brokkolit, máskor pedig érintetlenül hagyják a tányérjukon. Azt tapasztaltuk, hogy, ha kitartóan elérakunk egy adott ételt, végül elfogadja, sőt még meg is szeretheti. A nagyon nem kedvelt ételeket kerüljük, ugyanakkor mindig adjunk legalábbb egy olyan ételt, amiről biztosan tudjuk, hogy szereti. Ebbe a szeretett ételbe próbáljuk meg belecsempészni a „problémás” ételt. Néhány ötlet a mi kedvenceink közül: spenót-tök mártásos tészta, csirkehús paprikával és cukkinivel töltve, pita szendvics sárgarépa és uborka darabokkal.

 

 

3. Egye meg a szivárványt!

 

Törekszünk arra, hogy a zöldségek színes kavalkádját tálaljuk fel, egyrészt tápértékük, másrészt a szemet gyönyörködtető látvány miatt. Egy kedvenc trükkünk: készítünk egy salátabárt, és versenyt rendezünk, melyik gyerek tudja a legtöbb féle színű zöldséget összegyűjteni tányérjára. Próbálja ki: darabolt cékla, szeletelt sárgarépa, darabolt vöröskáposzta, karfiol rózsák, paradicsomok, napraforgó vagy tökmag, uborka, paprika szeletek, szárított vörösáfonya és néhány fajta dresszing.

 

 

4. Keressen „étvágyfokozókat”!

 

Figyeljen arra, hogy gyermeke mit szeret! A mi egyik gyermekünk az ecetet, a másik az édes ízt kedveli. Lehet, hogy úgy tűnik nehéz egyszerre mindkettő ízlését kielégíteni, a megoldás egyszerűbb lehet mint gondolná. A sárgarépa főzés hatására édessé válik, főzés után pedig egy pici ecet hozzáadásával el lehet érni, hogy savanykás ízű is legyen.

 

 

5. Vonja be a gyerekeket!

 

Engedje, hogy a gyermekek is részt vegyenek a bevásárlásban. Ösztönözze őket a legjobb és legfrissebb élelmiszerek kiválasztására. Még ha több időt vesz is igénybe, invitálja a gyerekeket a konyhába, engedje, hogy hámozzanak, szeleteljenek, szűrjenek, vajazzanak, vagy egyszerűen csak a tányérra tegyék az ételeket. Mi bevezettük, hogy variációkat találunk ki kedvenc ételeinkre és azokat leírjuk, mint családi recepteket. Kezdjék valami egyszerűvel és finommal, például a turmixokkal: használjanak hozzá különböző fagyasztott gyümölcsöket, gabonatejeket vagy alacsony zsírtartalmú joghurtot. Ha sikerül egy finom összeállítást kitalálnia, írja le és bátorítsa gyermekeit, hogy ők is találjanak ki saját recepteket!

 

 

 

Írta: Nicole Pierce, ND