Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Hámozzuk?

A klasszikus vicc szerint, mikor a sas vércse helyett héját fogott a fiókáinak, azok nagyon panaszosan sipákoltak. A sas csak ennyivel intézte el a dolgot: „Egyétek meg, mert a vitamin a héjában van!” Sokszor hallottuk ezt gyermekkorunkban mi is szüleinktől. Logika is van benne.

A gyümölcsök legszínesebb része a héjuk. Most mondhatjuk, hogy azért mert így hívják fel magukra a figyelmüket. Az állatok (és mi emberek) megeszik, majd a magot testünkben távolra szállítva növelik a gyümölcs életterét is. Ez azonban az éremnek csak az egyik oldala. A színes növényi részek rengeteg színanyagot, un. fitokemikáliát és vitamint tartalmaznak. Sajnos egyre kevesebbet ezért szükséges az étrend kiegészítése, de most nem erről lesz szó.

Bár a vitaminokról sokat tudunk rengeteg növényi színanyag jelentőségét, csak most ismerjük fel igazán. Épp ezért ezen a téren intenzív kutatások folynak. Ide tartoznak például a flavonoidok, a karotenoidok és a terpenoidok. Ezek neve a vegyület szerkezetére utal, de az első kettő lassan a köznyelvbe is beivódik (flavin, karotin), és bár nem tudjuk, hogy mit jelentenek pontosan, valami egészséges jut eszünkbe. …És ez igaz is.

Azt is érdemes tudnunk, hogy sok gyümölcs rostjának nagy része a héjban található. Az alma esetében például a rostanyag 75%-a található ott. A rostok mind a bélmozgás serkentése, mind a tápanyagok felszívódásának befolyásolása szempontjából nagyon fontosak. E mellett sok káros anyag egy részét képesek megkötni, mely tovább növeli jelentőségüket.

A fenti ismeretek bővítésére ma is folynak vizsgálatok. Az ithakai Cornell Egyetem kutatói az alma héjával kapcsolatos kutatásaik eredményét ez év májusában jelentették meg az amerikai mezőgazdasági és ételkémiai szaklapban.

A vizsgálat során 13 különböző terpenoidot vontak ki az alma héjából, melyeknek szerkezetét és mennyiségét nem csak meghatározták, de megvizsgálták rák megelőző hatásukat is. Emberi máj-, emlő- és vastagbélrák sejtek vizsgálata során több anyagot azonosítottak, melyek igen hatékonynak bizonyultak a tumorsejtek osztódásának, növekedésének gátlására. Az említett vegyületek hatása még pontosan nem ismert, de ez számunkra nem is olyan fontos.

Az alma fogyasztás korábbi adatok alapján is védő hatást gyakorolhat tüdőrák, szívbetegségek és sztrók ellen, mivel az almahéjnak magas antioxidáns tartalma is van, mely véd a szabad gyökök elleni károsodástól.

A jelen tanulmány azt is megerősítette, hogy a „vitamin” tényleg a hájában van, illetve ott is. De ne csak az almát tüntessük ki ezzel a jó hatással. A legszínesebb, legmagasabb rosttartalmú és alacsony cukortartalmú gyümölcsök fogyasztása fontos egészségünk megőrzéséhez. E szempontjából bármely gyümölcs ajánlható, sőt egyszer ez, egyszer az és így sokféle értékes anyag bejut a szervezetünkbe. A magas cukortartalom, azonban károsan hat anyagcserénkre és savasítja szervezetünket. Ide tartoznak a gyümölcslevek is, még a 100%-osak is, mert ha hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, attól még gyorsan, rostmentesen jutunk hozzá az önmagában is magas cukortartalomhoz.

A színes zöldségek szintén sok értékes anyagot tartalmaznak és fent említett „káros” hatásaik sincsenek, így bátran ajánlható mindenki számára a napi többszöri nyers zöldség fogyasztása. A héjuk ebben az esetben is fontos, bár sok esetben ennek a fogalomnak nincs nagyon értelme.

A zöldségeket fogyaszthatjuk más ételekhez kapcsolva is, a gyümölcsöket azonban jobb önmagukban fogyasztani az eltérő emésztési folyamatok miatt.

Egy dolgot azonban nem szabad elfelednünk: Mossuk meg nagyon alaposan az értékes héjat, mert rengeteg káros anyag lehet a felszínen, mely a termesztés során kerül oda, nem beszélve a különböző gomba-, baktérium spórákról és apró férgekről. Ezek elfogyasztásával, amit nyertünk a réven, elvesztjük a vámon.

Dr. Gulyás Tamás