Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Általános tudnivalók az ásványi anyagokról és a nyomelemekről

Az ásványi anyagok fontosságát az is jelzi, hogy míg a szervezet képes néhány vitamin előállítására, ásványi anyagokat nem tud szintetizálni, azokat kívülről kell bevinni táplálkozás révén. Ha viszont bármely okból hiányoznak étrendünkből az ásványi anyagok, komoly zavar keletkezhet testünk egészséges működésében. Ilyenkor, illetve tartós és fokozott fizikai igénybevétel, megterhelő edzés és versenysport esetén táplálék-kiegészítők formájában pótlásra van szükség belőlük.

Egyes ásványi anyagokból a szervezet nagyobb mennyiséget igényel. Ilyenek: a kalcium, a magnézium, a foszfor, a kálium, valamint a kloridok.

Más ásványi anyagokból naponta mindössze néhány ezred vagy milliomod grammnyit használ fel testünk, ezek az úgynevezett nyomelemek azonban nem kevésbé fontosak egészségünk megtartásához. Ezt a szinergizmus jelensége magyarázza meg, vagyis az a körülmény, hogy az ásványi anyagok, illetve a nyomelemek számos összetett kémiai reakcióban együttesen vesznek részt és erősítik egymás hatását.

Tehát ha csupán egyetlen egy is hiányzik közülük, akkor a többi sem tudja megfelelően betöl­teni feladatát.

Vitaminsziget.com