Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Ételek és italok, amelyektől nem tudunk aludni

Ok nélkül forgolódsz, és nem tudsz elaludni? Akkor első lépésként vizsgáld meg, mit ettél és mit ittál lefekvés előtt. Lehet, hogy az gátolja a pihentető alvásodat? Ugyanis minden, amit eszünk és iszunk, kihat az alvásunkra, ezért is érdemes tudatosan figyelni az esti étkezésünkre.

Mi felel a biológiai jó alvásért?

A nyugodt alvásért a melatonin nevű hormon felel, amelyet a tobozmirigy termel. A szervezet alvás-ébrenléti ritmusának vezérlésében, a pihentető, mély alvás elősegítésében van fontos szerepe. A melatonin az ösztrogén és progeszteron hormonok termelődésében is elengedhetetlen szerepet játszanak, így az anyagcserét és a zsírraktározást is befolyásolja, ezért nem mindegy, mi kerül a vacsoraasztalra.

Mit kerülj el, ha nyugodt alvásra vágysz?

Kerüld el a nehéz, zsíros és fűszeres ételeket vacsorára!

Ezek a fogások ugyanis nemcsak a gyomrot terhelik meg, hanem a kényelmes és nyugodt alvást is gátolják. A sósabb, fűszeresebb ételektől pedig hatalmasra nő a szomjúságvágy és gyomorégést okoz, amivel el is jutunk egy másik problémakörhöz, az esti sok folyadék fogyasztásához, amely szintén fokozza az éberséget és képtelenség tőle elaludni.

Óvakodj a rejtett koffeintől!

Koffeint fogyasztani alvás előtt 4-6 órával egyáltalán nem ajánlott. De koffeint úgy is ehetünk, hogy annak nem is vagyunk tudatában, ugyanis bizonyos szénsavas üdítőitalokban, teákban, csokoládéban, sőt gyógyszerekben, pl. fájdalomcsillapítókban, vizelethajtókban, fogyasztó tablettákban, náthára való készítményekben is találunk koffeint.

Alkoholt elalvás előtt ne!

Az alkoholos italokat jobb, ha az elalvás előtti órákban elkerüljük. Ugyanis hatásukra lehet, hogy elnyom az álom, de az éjszaka folyamán számolnunk kell a gyakoribb ébredésekre, rémálmokra, szomjúságra. Így lesz garantált a megébredés, a szomjúságvágy és az éjszakai mosdóhasználat.

Ételek és italok még, amelyeket feltétlenül kerülj el este:

Cser Melinda