Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

A rádiófrekvenciás ránctalanító eljárások története

Az elektromos áram által keltett rádiófrekvenciás rezgést több mint 80 éve használják az orvoslásban. 

Hogyan működik a rádiófrekvenciás energia?

A rádiófrekvenciás energia a szövetekben gyorsan csillapodik, és eközben hőt termel. Ezt a hőhatást kezdetben kisebb kinövések leégetésére, vágásra és vérzéscsillapításra alkalmazták és alkalmazzák a mai napig is. Az alkalmazások során szerzett tapasztalatok és a technika jobb megértése során a technika kifinomultabbá vált. A hőhatás pontos helyét és mélységét jobban tudták kontrollálni és az orvosi alkalmazás mellett az esztétikai, szépészeti beavatkozások része is lett a rádiófrekvencia. A rádiófrekvenciás hőhatás mértéke és mélysége az elektródák méretétől, távolságától, illetve az alkalmazott frekvenciától függ.  Az orvosi és esztétikai eszközök frekevenciájának felső határa 10 MHz-ig terjed.

Kozmetikai rádiófrekvenciás kezelések

Az első nem vágásra és égetésre alkalmazott rádiófrekvenciás orvosi kezelést a válltok kollagénjének összehúzására alkalmazták, igen nagy sikerrel. Ez az eszköz bipoláris volt. Mivel a szépészeti kezelések fő területe a bőr, és fő célpontja a kollagén, a rádiófrekvencia alkalmazása ott is hamar megjelent. A fő alkalmazási terület a ránckezelés volt és az is a mai napig.

Kezdetben monopoláris rendszerekkel próbálkoztak, de azok korlátai miatt hamar áttértek a bipoláris alkalmazásra, bár egyes kezelések esetén még ma is alkalmaznak monopoláris eszközöket. A fejlesztések már új, multipoláris rendszereket is kitermeltek. A tripoláris rendszerekben egy pozitív (föld) elektród és két negatív elektróda található, melyek felváltva adják le a rezgést. A tetra, hexa vagy oktopoláris rendszerekben bipoláris elektróda párok vannak, tehát olyanok, mintha egyszerre több eszközt alkalmaznának.

Vitaminsziget