Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Fagyasztási kisokos

A fagyasztás napjainkban nagy népszerűségnek örvend, hiszen sokkal egyszerűbb tartósítási módszer, mint például a befőzés. 

8 jó tanács fagyasztáshoz  

1. Minden mélyhűtőben van gyorsfagyasztás program, használjuk ezt!

2. Csakis alapos tisztítás és átválogatás után tegyünk bármit is a fagyasztóba!

3. Célszerű akkora porciókat készíteni, amit egyszerre elfogyasztunk.

4. A fagyasztóba kerülő csomagokat légmentesen zárjuk le, legyen az zacskó vagy doboz. Ha nem így járunk el, akkor könnyen előfordulhat, hogy a lefagyasztott étek fura ízt vesz fel a fagyasztóban.

5. A fagyasztásra szánt csomagokat töröljük szárazra, mert ha kicsit vizesek maradnak, akkor hajlamosak összefagyni a szomszéd csomaggal.

6. Különösen praktikus, ha a csomagjaink alakja nem amorf, így szépen egymásra, egymás mellé tudjuk őket helyezni a mélyhűtőben. Az összkép így sokkal átláthatóbb lesz.

7. Ha valamit üvegben fagyasztunk le, soha ne töltsük teljesen tele, mert később könnyen szétrepedhet. Lehetőség szerint inkább kerüljük az üvegben való fagyasztást.

8. Mindig címkézzük fel a csomagokat! Írjuk rá alkoholos filccel, hogy mi a tartalma, és mikor raktuk el. A dátum azért fontos, mert a lefagyasztott ételek sem állnak el örökké!

Persze nem mindegy, hogy mit szeretnénk lefagyasztani!

Van, ami jól fagyasztható, és van, ami kevésbé. A továbbiakban erről lesz szó.

Gyümölcsfélék fagyasztása

A fagyasztás azért jó módszer, mert segítségével a nyári gyümölcsök finom ízét átörökíthetjük a szűkös, téli hónapokra, arról nem beszélve, hogy a gyümölcsben lévő vitaminok sem semmisülnek meg.

Fontos!

Csak érett gyümölcsöt fagyasszunk le, hiszen fagyasztáskor nincs utóérés!

Tuti tipp!

Az apróbb gyümölcsféléket (pl. meggy) szemenként helyezzük el egy sütőpapíros tálcán, és így tegyük be a fagyasztóba. Miután megfagytak, vegyük ki a tálcát, és így adagoljuk zacskóba vagy dobozba. Ezzel praktikusan elkerüljük a kellemetlen összefagyás jelenségét!

 

Zöldségfélék fagyasztása

Tudta?

A mélyfagyasztott zöldség sokkal hamarabb megfő, mint a friss, mert fagyasztáskor a sejtstruktúra átalakul.

 

Hús fagyasztása

Mindenféle friss húst és húskészítményt lefagyaszthatunk (pl.: virsli, felvágott, stb.). A csontos húst mindig érdemes kicsontozni, egyrészt azért, mert a csont mentén íz-elváltozás jelenhet meg, ami miatt rövidebb ideig tárolható a hús, másrészt pedig a csontok kiszúrhatják a zacskós csomagolást. 

Tejtermékek és egyebek

Pékáruk, sütemények fagyasztása

Fűszernövények fagyasztása

Fagyasztás előtt aprítsuk fel a fűszernövényt, tegyük jégkockatartóba, és öntsünk a tetejére vizet vagy olívaolajat.

További fagyasztható élelmiszerek: készételek (levesek, főzelékek, tészták, sültek, stb.), savanyúság, stb.. Nem fagyasztható: szénsavas üdítőital (felrobbanhat a mélyhűtőben).

Javasolt tárolási idők a fagyasztóban

Gyümölcs: 10-12 hónap

Zöldség: 8-10 hónap

Kenyér, sütemény: 3 hónap

Baromfi-, marha-, sertéshús: 4-10 hónap

Vadhús: 6-8 hónap

Zsíros hal: 1 hónap

 

Ha már fagyasztás, akkor a kiolvasztásról is essen szó!

Azt minden háziasszony kívülről fújja, hogy a kiolvasztott élelmiszert minél előbb fel kell használni. Azt a szabályt viszont már nem mindenki tartja be, hogy a visszafagyasztás tilos! Tehát ha egyszer kivettünk valamit a mélyhűtőből, és az kiengedett, akkor semmi esetre se fagyasszuk újra, mert elszaporodhatnak benne a baktériumok!

A kiolvasztás 4 módszerrel is történhet

Kató Iringó