Vitaminsziget Egészségről mindenkinek főoldalra

Ma van az asztma világnapja!

Az asztma világnapját minden év május első keddjén tartják a Világmozgalom az Asztmásokért (GINA) nevű szervezet kezdeményezésére. Ennek apropóján beszélünk az asztma medicina kezeléséről.

Az asztma a légutak gyulladásos betegsége, melyben a légutak szűkülete miatt alakulnak ki a tünetek.Több tényezős betegség, több okból jöhet létre, sőt sokszor több tényező együttes jelenléte okozza a rohamokat. A tünetek megértéséhez sohasem szabad figyelmen kívül hagyni a pszichés faktorokat sem. Alapvetően azonban egy gyulladásos betegségről van szó, mely során az immunrendszeri izgalom, illetve az ezzel kapcsolatos mechanizmusok hatására jönnek létre a rohamok is.

A kezelés kérdései

Mivel nemcsak a tüdőt, hanem az egész szervezetet érintő betegégről van szó, nem lehet a szokásos tüneti és a tünetmentességet célzó gyógyszeres kezeléssel elintézni a kezelést, hanem figyelembe kell venni a külső és belső tényezőket. A hagyományos gyulladásgátló és hörgőtágító kezelés ugyanis akár teljes tünetmentességet is létrehozhat, azonban ilyen esetekben is el kell gondolkozni a mélyebben megbúvó okokon. Heveny esetekben mindenképp szükséges a kezelés, és bármilyen természetes megoldást is találunk, a rohamok kezelésére való tüneti szereket mindig elérhetőnek kell lenniük.

Miért nem csak a tüdő betegsége?

Az asztma lehet pusztán allergiás, de lehet autoimmun eredetű is. Előbbi esetben egy külső anyag (allergén), illetve az azok ellen termelődő immunanyagok válták ki a tüneteket, míg utóbbi esetben a szervezet saját szövetei ellen beinduló immunfolyamatok váltják ki, vagy tartják fenn a betegséget. Ráadásul egy allergén elleni védekező reakció, később saját szövetek elleni reakcióvá is válhat. Bármi is legyen a kiváltó tényező, minden esetben bonyolult immunrendszeri folyamat indul be. Ezeket a folyamatokat azonban befolyásolhatják a szervezet más pontjain jelen levő gyulladások, vagy allergiák, intoleranciák is. Másik oldalról az asztma a gyulladásos folyamatok egyik megjelenési formája.

A kezelés kiegészítése

Mint fentebb céloztunk rá, az asztma kezelése orvosi feladat. Azt nem szabad felülbírálni, hiszen egy életveszélyes állapot lehetőségét hordozza magában. Ha az állapot javul, a kezelőorvos feladata a gyógyszerek csökkentése. Ráadásul a sok tényező miatt a beteg állapota spontán is javulhat (a rohamok jellege enyhülhet, számuk csökkenhet), így csak a hosszabb távon fennálló javulás tekinthető a kiegészítő kezelések valódi eredményének.

Mivel az alapvető faktor a gyulladás, a gyulladásos állapotok felkutatása és eliminálása a legfontosabb. E mellett a gyulladásos és allergiás folyamatok természetes befolyásolása szintén egy fontos kiegészítő elem lehet.

A következő étrend-kiegészítők használata is fontos:

A pszichés ok feltárására sokféle technika létezik. Jóga és a jóga légzési technikák segíthetnek, de léteznek alternatív légzésterápiás módszerek is. Szóba jön az autogén tréning és bármilyen relaxációs technika is. A mozgás ez esetben nemcsak a stresszkezelő, hanem a gyulladáscsökkentő hatása révén is fontos elem. Ez esetben nem kifullasztó, hanem rendszeres terhelést nyújtó gyakorlatokról van szó.

Dr. Gulyás Tamás